Kultúra

2012.08.30. 14:03

A Villa Negra nem apácazárda

A Villa Negra Művészeti KHE által működtetett Zalaszentgróti Szimpózium művészeinek alkotásaiból nyílik tárlat szeptember 1-jén, Pécs Város Napján a Pécsi Galériában (Széchenyi tér).

DN

A Zalaszentgróti Szimpóziumot és Alkotótelepet 2001-ben alapították meg. Az elsődleges cél az volt, hogy három hétig együtt gondolkodhasson és alkosson a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával egy fiatal, agilis csapat.

A csapat alapító tagjai szobrászok voltak: Menasági Péter, Horváth István, Gálhidi Péter, Tóth Dávid és a művésztelep vezetője, Lelkes Márk. Azóta éves rendszerességgel megrendezik a programot, mintegy három hét időtartamig. Többen azóta is rendszeres visszajáróivá váltak a művésztelepnek, melynek gazdag környezete rendkívül alkalmas a kortárs képzőművészek találkozására.

2004 szeptemberében egyesületté alakultak Villa Negra Művészeti KHE néven, hogy az általuk létrehozott kulturális értékeket együtt képviselhessék, művésztelepüket szervezettebben koordinálhassák. Az egyesület alapító tagjai Csáki Róbert, Horváth István, Kő Boldizsár, Lelkes Márk, Lestyán Goda János, Menasági Péter, Meszlényi Molnár János, Miksa Bálint, Nagy Edit és Tóth Dávid voltak.

2006-ban az egyesület Józsa Pál, Székó Gábor és Takáts Márton, 2010-ben Lelkes A. Gergely és Csoma Gábor, 2011-ben Kuti László szobrászművésszel bővült.
2011-ben a Zalaszentgróti Szimpózium 10 éves fennállását ünnepelte. Nagyon sok értékes alkotás született ez idő alatt, nem beszélve a sok közös élményről, szakmai beszélgetésről. Nemcsak hazai, külföldi szobrászok is megfordultak az alkotótelepen, köztük az olasz Enrica Rebeck, a francia Patrice Belin vagy a mexikói Ricardo Contreras.

A szakma számon tartja a résztvevőket, és elismeri a Zalaszentgróti Szimpózium értékeit. Kiállításaik túlnyomó többségben Zalaszentgrót városában valósultak meg, ahova alkotótelepük is kötődik. Az ötödik jubileumi kiállításukat Keszthelyen a Simándy teremben és Budapesten az Arthority Galériában rendezték meg, a tizediket Budapesten, az Olof Palme Házban.

A Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítótermében erről az eredményes munkáról szeretnének számot adni a csapat tagjai, köztük jó néhány kiváló pécsi alkotó. A kiállítás jól illeszkedik a szervezők szándékához, azaz kiváló színvonalú tárlattal ünnepelni Pécs Város Napját szeptember 1-jén délután 5 órakor. A kiállítást Máthé Andrea nyitja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!