Kultúra

2012.08.06. 16:53

Amikor nem hiányzik a taps a végéről

SZOBA|sessions néven indult egy új zenei kezdeményezés a közelmúltban Pécsett. Az ötletgazdával, a norvég Thomas Jensennel beszélgettünk.

Fülöp Zoltán

– A kezdet kicsit filmszerű: egy alkalommal éppen a belvárosi SZOBA galériában voltam egy bulin, ahol feltűnt, hogy mennyire jó akusztikája van az egyik teremnek. Ekkor gondoltam rá, hogy milyen jó lenne kipróbálni, működik-e itt egy akusztikus fellépés, amelyet rögzítünk, és egy saját csatornán feldobunk az internetre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Thomas Jensen Pécsett zenekart is alakított, Revelstone néven
[/caption]

– És működik?

– Igen, teljes mértékben. Örömteli, hogy sokan szeretik ezt a fajta megszólalást, amely részint a korábbi unplugged-fellépések folytatása, részint annak továbbfejlesztése, hiszen a zenélők akár újdonsággal is előállhatnak – szó nincs arról, hogy csak előkapnak egy régi dalt, kicsit lelassítják, és ennyi. Jelenleg ez még nem egy profitorientált vállalkozás: aki benne van, az ingyen csinálja, és bízik benne, hogy ez is hoz majd egyfajta népszerűséget. De a háttérben már dolgozunk azon, hogyan állítsuk fel a profi, céges alapjait a sorozatnak. A megtekintések alapján egyértelmű, hogy életképes a dolog.

– Azért volt ebben rizikó, nem? Ingyen dolgozni, dolgoztatni a zenészeket, a közreműködőket...

– Persze, hogy volt, de mindenki érezte, hogy most valami egészen új és jó dolog születik. Így pedig sokkal jobban megy a munka.

– Magunk között: nem lett volna egyszerűbb közönség előtt felvenni a videókat? Sikoltozás közben, taps a végén...

– Az úgy teljesen más lenne. Mi egy intim dolgot akartunk teremteni, nem pedig egy hangos koncertfelvételt. És mennyivel lett volna jobb a videó, ha van a végén taps? Egyértelműen az volt a célunk, hogy szembemenjünk a trendekkel – a készítők is, a zenészek is. Ha jók a dalok, hitelesek az előadók, akkor működnie kell ennek a formának. És mielőtt megkérdi: jók. És hitelesek.

Rögbi, hip-hop, orvosi

THOMAS JENSEN 1983-ban született Stavangerben, Norvégiában. Jelenleg orvostanhallgató a pécsi egyetemen. Itt alapította a külföldiekből álló Revelstone zenekart is, mely egy lemezt is megjelentetett Borders címmel. Azóta új irányba mozdult el: új zenekarával (a Revelstone rock and rolljával szemben) már hip-hopot játszik. A sport sem áll tőle távol: hazájában korábban korosztályos rögbiválogatott volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!