Kultúra

2012.08.27. 17:25

Élménykiállítás a cukrászda-galériában

Túl kell lépni a hagyományos fotókiállításokon, vallja Kálecz Rudolf, akivel a Csinos Presszóban beszélgettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

 – Hányadik kiállítást szervezi most?

– Nem számoltam össze, de ha abból indulok ki, hogy az elsőt nagyjából hat éve csináltuk, s egy évben legalább öt-hat összejön, akkor a harmincat már biztosan elhagytuk.

– Hogyan dől el, hogy kinek a munkái feszítenek majd a falon? Komoly vita előzi meg a kiválasztást?

– Nem, mert nem szoktam magammal vitázni. Komolyra fordítva: az én ízlésem dönt. De szó sincs arról, hogy azt gondolnám, én aztán tökéletesen értek a művészethez - ismerőseim ajánlanak tehetségeket, illetve megkeresnek fotósok is, hogy szeretnének kiállítani. És mielőtt megkérdezi: a saját ilyen jellegű ambícióim háttérbe szorítom, azaz a saját képeimből nem szervezek tárlatot. A válogatással kiélem a kreatív energiáimat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kálecz Rudolf több mint harminc fotókiállítást szervezett már a városban
[/caption]

– A Csinos Presszó, mint helyszín, hogyan jött a képbe?

– Már régebben gondolkodtam azon, hogy túl kellene lépni a hagyományos fotókiállítás-beidegződéseken, azaz azon, hogy lóg a kép a falon, egy hideg teremben, a közönség odalép elé, halkan megbeszéli, hogy ez aztán tényleg szenzációs, majd továbbsétál a következőhöz. Élménykiállítást akartam egy cukrászda galériában - szóval a cél az volt, hogy komplex élményt nyújtsunk annak, aki bejön: miközben iszogat, szinte észrevétlenül megnéz egy kiállítást is.

– A következő terv?

– Szeretnék egy fotólabort kialakítani itt. Részben önmagában ez is egy komoly látnivaló lenne, hiszen immáron van egy korosztály, aki talán azt sem tudja, mit jelent ez a szó, részben pedig játékba is hívná a betérőket, mivel a terveim szerint valóban lehetne ott képet előhívni.

Fizikától filmfesztiválig

Kálecz Rudolf 1959-ben született Pécsett. Általános iskolába Babócsán járt, a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. Az évek során több diplomát is szerzett: végzettsége szerint matematika-fizika szakos tanár, turizmus szakértő, média tanár. Jelenleg a Hajnóczi József Kollégiumban szabadidő szervező, emellett alapítója a tehetségeknek immár évek óta lehetőséget biztosító Vizuális Nevelésért Alapítványnak, amely többek között szervezett egy nagy sikerű filmfesztivált általános- és középiskolásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!