Kultúra

2012.08.17. 07:48

Karcmentes a Steinway zongora

Évente esedékes, úgynevezett intonálási munkákat végeztek el a pécsi Kodály Központ egyik büszkeségén, az egyedülálló játéktechnikai tulajdonságokkal rendelkező Steinway D-274 hangversenyzongorán.

DN

„A hangszert minden ’fellépése’ előtt kétszer is behangoljuk, az intonálás azonban egy jóval összetettebb folyamat – magyarázta Hauer János, a Kodály Központ vezetője. – A teljes billentyűskálán egyeznie kell a billentés és visszatérés erősségének, sebességérzetének. A bejára­tódás fázisaiban ezzel a finombeállítással biztosítható, hogy a nagyszerű zongora valóban úgy szólaljon meg, ahogy csak egy Steinway képes. A következő zenei évadban is minden egyes hangnak olyan erővel és minőségben kell majd felcsendülnie, ahogy azt a művészek szeretnék.”

A hivatalos szerviz emberei az intonálás során egyesével állították be a billentyűket, a kalapácsokat, a húrokat. Külön dicséretet is kapott a Kodály csapata: az egyébként gyakori esztétikai javítási munkákra nem volt szükség: az első életévét betöltő zongorán nincs egy karcolás sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!