Kultúra

2012.08.16. 11:54

Óriás-szemüveg Pécs utcáin

Élőben előadott Beatles-számok csendülnek fel Pécs tíz különböző pontján John Lennon jellegzetes szemüvegével. A rendhagyó akció a „The Art of John Lennon” című kiállításra hívja föl a figyelmet, amely augusztus 23-án nyílik meg a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

DN

John Lennon, a Beatles együttes néhai, kultikus énekes-gitárosa mint rajzművész és karikaturista mutatkozik be a publikum előtt augusztus 23. és szeptember 26. között Pécsett. A különlegesnek ígérkező kiállítást a szervezők sajátos módon népszerűsítik: John Lennon legendás szemüvegének felnagyított másával találkozhatunk Pécs városának tíz helyszínén, az elmaradhatatlan Lennon-kiegészítő társaságában a Trio Enigma ad mini Beatles-koncerteket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] John Lennon híres szemüvege Pécsett tíz helyen bukkan fel majd váratlanul, a Trio Enigma előadásában pedig felcsendülnek a Beatles dalai is
[/caption]

Az együttes legfőbb érdekessége, hogy nem a már megszokott hangszereken szólaltatja meg a gombafejűek slágereit, hanem klarinéton, szaxofonon és harsonán, így idézve meg Ringo Starrt, John Lennont, George Harrisont és a 2012-es londoni olimpia záróünnepélyén is fellépő Paul McCartney-t, első alkalommal holnap 16 órakor a Hild udvarban.

A vándorló street art alkotást és a zenészeket nem csak a hangulat miatt érdemes majd figyelemmel követni. Aki közös képet készít a szemüveggel, és a fotót feltölti a Művészetek és Irodalom Háza Facebook-oldalára (facebook.com/muveszetekhaza), két ingyenes belépőjegyet kaphat, ha a szervezők aznap a legkreatívabbnak ítélik meg alkotását.

A Michael-Andreas Wahle német magángyűjtőtől kölcsönzött anyagokból összeállított kiállításon Lennonnak jórészt a hatvanas évekből származó rajzai, személyes tárgyai, privát fotói, litográfiái, kitüntetései, plakátjai láthatók majd, és többek között a szerző Mind Games nevű aranylemezdíja is. Lennon már tizenhét évesen bejutott a liverpooli művészeti akadémiára, ahol tanulmányait nem sokkal később a Beatles együttes miatt nem fejezte be, ám rajzolás iránti szenvedélye haláláig megmaradt.

A tárlat több szempontból is aktuális: a zenész 2012. október 9-én lenne hetvenkét éves, és a Beatles zenekar megalakulásának is épp idén van az 50 éves jubileuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!