Kultúra

2012.08.24. 16:32

Teret hagynak az egyéni ambícióknak is

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola egyre népszerűbb a diákok és a szülők között – ottjártunkkor például a pályaorientációs napon tolongtak a fiatalok. Az igazgatóval, Rajnai Richárddal beszélgettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Az, hogy valaki harmincegy évesen igazgató lesz egy középiskolában, meglepő – ám a tekintetek tovább kerekednek, ha kiderül, hogy egy komoly hagyományokkal rendelkező intézményről van szó.

– Viccesen azt is mondhatnám, hogy túl korán lettem igazgatóhelyettes. Huszonhat éves voltam ugyanis. Aztán az öt évvel később kiírt igazgatói pályázaton végül nekem szavazott bizalmat a fenntartó. S hogy a Művészeti? Azért ebben lehet, hogy az is benne van, hogy el vagyunk bújva: a többi sulihoz képest kevesebb diákunk van, négyszázan sem járnak hozzánk. A képet árnyalandó azért hozzá kell tenni, hogy összesen száz tanárunk van – azaz a tanár-diák arány egészen kiváló.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Rajnai szerint a művészetoktatás komoly pedagógiai tevékenység
[/caption]

– S hány tanár végzett itt?

– Nagyjából negyven százalék. Nyilván ez nem véletlen: aki ide járt, tudja, hogy azért itt más az oktatás, mint egy hagyományos középiskolában. Más az órarend, más a tanterv, és – nem bántva a máshol tanító kollégákat – nálunk talán több nyitottságra és empátiára van szükség. Ha egy foglalkozás este hatkor kezdődik, akkor nem várhatjuk, hogy a diákok mindegyike lelkes legyen.

– Merthogy a művészetet nem lehet rendszerbe szorítani?

– Vagy legalábbis nehéz. De félreértés ne essék: a művészetoktatás komoly pedagógiai tevékenység, ahol azért az egyéni ambícióknak is teret kell engedni. A nyitottság fontos, de nem lehet mindenki mindenben profi. A magam példáját is mondhatom: a saját területemen kívül érdekel még sok minden, a film, vagy éppen a táncművészet (történelem szakra a diplomamunkámat a Pécsi Balettről írtam) – de nem hiszem, hogy azonnal megmondanám egy zongorázó tizenöt éves lányról, hogy kiemelkedő tehetség-e. Azt majd megteszik helyettem a kollégáim.

Négy kislány várja haza

RAJNAI RICHÁRD 1978-ban született Pécsett. APécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult alkalmazott grafikát, itt érettségizett. A szombathelyi tanárképző főiskolán, történelem-művelődésszervező szakon szerezte első diplomáját 2002-ben, a következőt, 2006-ban a pécsi egyetem történelem szakán, s időközben elvégezte a mozgókép- és médiakultúra képzést is. Házas, négy lánya van.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!