Kultúra

2012.11.15. 16:57

A Pécsi Jótékony Nőegylet a Kodályban

„…nekem nincs ebédem…” címmel Jubileumi Gálaestet rendez a Kodály Központban november 26-án este a Pécsi Jótékony Nőegylet a szegény sorsú pécsi gyermekek megsegítéséért, megalakulásának 15. évfordulója alkalmából. A rendezvény a „Kodály Központ civil pályázat” keretén belül valósul meg.

DN

A jubileumi gálaest alkalmával neves vendégművészek és a Pécsi Nemzeti Színház művészei támogatják fellépésükkel a 15 éve alapított „..nekem nincs ebédem…” programot. Közreműködik többek között Demjén Ferenc, Csengeri Attila, Gergely Róbert, Hegedűs D. Géza, Jordán Tamás, Márta István, Megyesi Schwartz Lúcia, Sasvári Sándor, Sólyom Katalin.

A Pécsi Jótékony Nőegylet 1871-ben Kaufmann József aranyműves és Jeskó Lajos evangélikus lelkész kezdeményezésére alakult meg, és legfontosabb feladatának a városi szegények támogatását, valamint közhasznú intézetek létesítését tekintette. Előadások, táncmulatságok, teadélutánok, karácsonyi gyűjtések bevételei tették lehetővé a szegények ideiglenes és rendszeres segélyezését. Varróiskolát, óvodát, majd később, a századforduló körül a város támogatásával népkonyhát is nyitottak.

Az egyesületet 1949-ben feloszlatták, újraalakítása elsősorban Kittkáné Bódi Katalin nevéhez fűződik az 1997-es évben. Főbb céljaik közé tartozik az önhibájukon kívül válsághelyzetbe került családok megsegítése; a tehetséggondozás – Vándor-díj adományozása kiemelkedő képességű, segítségre szoruló középiskolás diákok számára; a helyi kulturális és művészeti élet támogatása; az egymás iránti szeretet és barátság ápolása.

Önkéntes munkájuk egyik eredménye, hogy hosszú évek óta a pécsi és peremkerületi iskolákban több mint száz kisgyermek juthat ingyenes iskolai étkezéshez vagy napközis ellátáshoz a tanév alatt.
Az egyesület az önzetlen felajánlásokat az alábbi számlaszámra várja: Szigetvári Takarékszövetkezet 50800111-15234441-00000000

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!