Kultúra

2012.11.04. 14:57

Aki az égből fotózza a nagyvárosokat

A fotóművészek kipróbáltak már szinte minden perspektívát. Hámori Gábornak, a Mecseki Fotóklub elnökének mégis sikerült egészen új megközelítést találni: az égből tekint rá a nagyvárosokra.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Miként fészkelődik be a Jakovali Hasszán dzsámi két méretes épület közé? Milyen az erdő a Mecseken télen egy kilátó fölül ötven méterrel? Hogy néz ki a színház előtti rész térkőrajzolata egy galamb szemével? Milyen az alagút, ha egyszerre látjuk mindkét végét? Efféle érdekességek találhatók az Égből kapott Pécs című kötetben, mely 170 légi fotót tartalmaz, és a könyvet bemutató tárlat vasárnap estig látható az Árkádban, december elején pedig a POTE-aulában.

– Hogy jött az „égi” ötlet?

– Módom nyílt egyszer repülőből készíteni felvételeket, s rádöbbentem, hogy mennyi csoda rejlik a légi panorámában. Főként úgy, hogy megtaláltam Pogányban az egyik legjobb légi fotós pilótát, Németh Tamást, aki már kitalálja a gondolataimat is, s akár tíz méterre is megközelíti felülről az objektumokat.

– Az ember felszáll, aztán ami csak az útjába esik azt lekattintja?

– Előbb gyalog járom be a területet, s kiszámolok mindent, a magasságot és a látószöget is. Mert nem olcsó mulatság ez, egy ilyen kötethez legalább húsz repülés kell, aminek másfél millió forint a költsége.

– Mi adja a légi fotók savát-borsát?

– Letisztult minden, nem látszik a rendezetlenség, jobban kitűnik a város szépsége, előbukkannak különleges formák. Például a vasúti remiz, vagy a Kálvária-domb temploma, meg a stációk, amik talajszinten nem különösebben mutatósak.

– Megalkotta Szeged, Debrecen, Budapest madártávlati arculatát is. Mi jöhet még?

– Szeretnék egyszer végigrepülni a Duna fölött...

– Van hogy nem fotózik?

– Ez hivatásos hobbi, de azért időnként kilépek az álomvilágból. Viharos szélben szörfözök a Balatonon, és nekivágok olykor a Mecseknek is, terepkerékpárral.

„Technikás” fotós

HÁMORI GÁBOR 1954-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, ott tanult fotózni is. A Pécsi Tanárképző Főiskolán, majd a JPTE-n végzett matematika-technika szakot, informatikát, 33 éve tanít, elsősorban technikát a PTE I. sz. Gyakorló Iskolájában. Felesége dr. Király Gabriella orvosnő, első házasságából három gyermeke van, Virág 37, Máté 32, Benedek 22 éves.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!