Kultúra

2012.11.17. 14:25

Egy fúvószenekar, amelyik képtelen veszíteni

A Pécsi Vasutas Koncert­fúvós Zenekart az ország egyik legjobb amatőr fúvósegyütteseként tartják számon. A 67 éves együttes népszerűségét rengeteg díj jelzi, s ezt fejelték meg tegnap a 2012-es Baranya Megyei Prima Díjjal. Az együttes történetén Neumayer Károly karmesterrel futottunk végig.

M.B.E. (Dunántúli Napló)

– Hogy születik meg egy ekkora fúvószenekar?

– Ez még 1945-ben történt, Bali János karnagy irányításával. A vasút hirdetés útján toborozta a tagokat, s így került ide édesapám is, aki Kanizsáról hozta el a családot. S valóban érdemes a méretet hangsúlyozni, mert most közel százhúszan vagyunk, s ez az ország legnagyobb fúvós társasága.

– Mi indokolta, hogy Pécsett évtizedeken át három hatalmas fúvósegyüttes is működjön?

– Ennek elsősorban társadalompolitikai okai voltak.
A nagy cégek, a bányák, a MÁV így modellezték a nagyságukat, másrészt nagy munkásrendezvényeikhez teremtettek zenei hátteret. Megjegyzem azt is, ennél drágább műfaj nem létezik, mindig kellett egy bőkezű szponzor a létezésünkhöz, a MÁV pedig szerencsére azóta is kitart mellettünk, holott a társaságban már igen kevés a vasutas. Amivel mi kompenzálunk, hogy idén is adtunk több mint harminc koncertet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az elmúlt évtizedek során a zenekar számos elismerésben részesült itthon és külföldön egyaránt
[/caption]

– Neumayer Károly mikor került az együtteshez?

– Apró gyerekként a hatvanas évek elején már húztam a zenekari dobkocsit, s tízévesen játszottam is a zenekarban. A karmesteri pálcát pedig Nagy Viktortól vettem át 1983-ban, akit, a pécsi közönség mint színházi operarendezőt ismerhet azóta.

– Ekkortól pedig sorra szerezte az elsőségeket a zenekar.

– Tény, hogy az elmúlt harminc esztendőben amilyen versenyen csak elindultunk, azt megnyertük. Márpedig ott voltunk az ország és a kontinens legnagyobb megmérettetésein is.

– Melyik siker a legemlékezetesebb?

– Hármat is tudok mondani. Az elsőt, az ostravai díjat még az átkosból, amikor először voltunk úgy igazából külföldön. Aztán egy olasz győzelmet említenék, mert az alapozta meg a nemzetközi hírünket. Szakmailag pedig kiemelném 1997-ből a valenciai elsőségünket.

– Igaz, hogy Valenciában még a bazáros is hangszeren játszik?

– Ott a fúvósversenyeket a focimeccsel és a bikaviadallal egy szinten emlegetik. A városnak például legalább húsz fúvószenekara van. Tudni kell azt is, hogy azt a találkozót addig csak kizárólag spanyol együttesek tudták megnyerni, s mi voltunk az első európaiak, akinek ez sikerült.

– Mi történt az ezredforduló után?

– Többek között elsők lettünk a holland Kerkrade-ban a fúvósolimpián. Aztán Pécs 2010 EKF nagykövetének is megválasztottak bennünket.

– A következő pécsi fellépésük?

– Az adventi programot idén is mi nyitjuk a székesegyházban, december 8-án lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!