Kultúra

2012.11.15. 17:20

Élet a halál után a Cellában

A Római Birodalom, az ókori Egyiptom, India és Kína temetkezési szokásairól tartanak múzeumpedagógiai foglalkozást a Cella Septichora Látogatóközpontban november 17-én.

DN

A világörökségi helyszín egynapos programja során nemcsak a Római Birodalom területeinek, hanem a vele egy időben létező ókori kultúráknak a temetkezési szokásait is megismerhetik az érdeklődők. Érdekes előadások, tárgyalkotó foglalkozások mutatják meg, miért tulajdonítottak kiemelkedő szerepet a halál utáni életnek az ókorban.

Hogyan készültek az egyiptomi múmiák, halotti maszkok, mire szolgáltak a kanópusz edények? Miért terjedt el a halotthamvasztás szokása? Miért tettek a pogány rómaiak és görögök pénzt a halott szemére vagy nyelve alá? Mik azok a katakombák? A régmúlt idők temetkezési szokásai sok tekintetben a mai napig tovább élnek. Már a korai Rómában részletes törvények szabályozták a temetkezés körülményeit, a kulturális és spirituális hagyományokon túl jogi és közigazgatási szempontok is alakították a halotti kultuszt: például a római városok falain belül se temetkezni, se hamvasztani nem lehetett.

Többek között a kereszténység elterjedésével jelentek meg már a császárság korában a katakombák. A keresztényüldözések idején ide rejtőztek el a hívők, de sokáig istentiszteleteiket is itt tartották. Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római, ókeresztény temetőjének egy része 2000-ben felkerült a világörökségi helyszínek közé, hiszen a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét. Több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épületek találhatók itt.

Az ókeresztény sírépítmények egy épületben történő bemutatása, a létrejött nagyszabású terek indokolják, hogy a különös státusú műemlékegyüttes helyet-teret adjon közművelődési-múzeumpedagógiai tevékenységeknek is.

A korosztálytól, igénytől függően alakítható helytörténeti sétákról, múzeumi órákról, örökség- és múzeumpedagógiai foglalkozásokról bővebb információ a www.pecsorokseg.hu oldalon olvasható.
Az előadás 10 órakor várja a vendégeket. A rendezvény a Cella Septichora Látogatóközpont belépőjegyének megváltásával látogatható. A program 12 éves kortól ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!