Kultúra

2012.11.28. 16:16

Hiteles horvát mozdulatokat keresnek

Az egyetlen versenyben maradt baranyai táncegyüttes, a Tanac e hétvégén szerepel a televízióban a Fölszállott a páva középdöntőjében. Az esélyekről, a küzdelem értelméről kérdeztük a csoport vezetőjét, Szávai Józsefet.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A Tanac alapítója. Hogy születik meg egy nemzetiségi táncegyüttes?

– A táncházmozgalom idején a szerelem vitt a pályára. A szerelem a tánchoz, valamint egy lányhoz. Végül csak a műfajjal kötöttem házasságot, az viszont tartós negyedszázad után is. A barátaimmal az volt a célunk, hogy a gyökerekhez mindennél jobban kötődve mutassuk be a horvát táncokat. Olyan mozdulatokat keresve, amelyek hitelesek az idős horvátok körében is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Nagyon együtt van a mi huszonéves fiatalokból álló társaságunk”(fotó: Laufer L.)
[/caption]

– Mi viszi rá a régió egyik legjobb táncegyüttesét az országos vetélkedésre?

– Először is, mi az hogy a legjobb? Miként lehet azt eldönteni, hogy a körte, az alma vagy a barack az ízesebb? Másrészt mi már a kilencvenes években ott voltunk a Ki Mit Tud?-ban, ahol a döntőig jutottunk. Tudjuk, mit hozhat a tévés szereplés, márpedig a horvát tánc ritkán jut el itthon ilyen szintű fórumra, úgy gondoltuk, ennyit
megérdemel a hagyományok népszerűsítése.

– Milyen messzire tervez a Tanac?

– Természetesen a döntőig, annak ellenére, hogy harminc-negyven éve működő profi táncegyüttesekkel vetélkedünk. De nagyon együtt van a mi huszonéves fiatalokból álló társaságunk is.

– Hogy fér be ebbe a körbe egy közel hatvanesztendős férfi?

– A táncosok tovább bírják a strapát. Másrészt ügyelek a kondíciómra, az ének pedig a lelkemet is fiatalon tartja. Persze csak olyan táncba állok be, ami passzol hozzám.

– Ma is a táncról szól minden az életében?

– Nem ebből élek, de a szabadidőmet meghatározza a népi tánc. Emellett megszállott filmbarát vagyok: nem netről, hanem moziban szeretem nézni a művészi alkotásokat. No és sokat olvasok, főleg az emberről filozofáló könyveket.

Orvosi fizikus

SZÁVAI JÓZSEF 1953-ban született Pécsett. A belvárosi általánosba, majd a Széchenyi-gimnáziumba járt, aztán a pécsi Tanárképző Főiskolán matematika–fizika szakon végzett – később fizikából az ELTE-n egyetemi szinten is lediplomázott. Tanított néhány esztendőt, majd a POTE-n volt orvosi fizikus 26 éven át. A Tanac együttest 1988-ban alapította. Élettársi kapcsolatban él, párja táncművésznő.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!