Kultúra

2012.11.12. 17:11

Hogy kicsit mást gondoljunk a szerzőkről

A Pécsi Tudományegyetem korábbi oktatója, Nyáry Krisztián a Művészetek és Irodalom Házában mutatta be az ismert írók, költők szerelmi életével foglalkozó könyvét.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Az Így szerettek ők című műve Facebook-bejegyzésekből nőtte ki magát. Az első kérdésem evidens: gondolta volna, hogy ez történik majd?

– Egyáltalán nem. Amikor a Facebookon elkezdtem írni ezeket a kis történeteket a magyar irodalom ismert alakjairól, a szerelmi életükről, akkor azt elsősorban a magam és barátaim szórakoztatására tettem. Mások cicaképeket meg életbölcsességeket raknak fel, én meg azt, amit én szeretek. Aztán egyre többen kezdték el olvasni, majd megosztani - és egyszerre azt vettem észre, hogy már kétezernél is többen vannak. Akkor éreztem, hogy itt történt valami.

– De ebből még mindig nincs könyv.

– Mivel kommunikációs szakemberként dolgozom, szívesen mondanám, hogy minden megtervezett volt, hogy láttam, hol van a piaci rés, s melyik az a célcsoport, amelyik ilyesmire nyitott, ám erről szó sincs: egyszerűen megkeresett egy kiadó, én meg rábólintottam. Igazuk lett, a könyv jól fogy, már újra is kellett nyomni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nyáry Krisztián úgy véli: könyve nem pótolja a szépirodalmat
[/caption]

– Akkor mint kommunikációs szakembert kérdezem: miért lett ekkora siker az Így szerettek ők?

– Ennek több összetevője van. Fontos, hogy képek illusztrálják a sztorikat, ráadásul szép képek. Aztán a téma, azaz a szerelem, a párkapcsolat mindig mindenkit érdekel. Mindig hangsúlyozom, hogy nem kutatómunkát végzek, csupán összegzek – ám mégis, sokaknak van benne újdonság. Az irodalomtudomány eléggé arisztokratikus, ezért illedelmesen elhallgat bizonyos eseményeket. Én azt gondolom, nem kell elhallgatni semmit. Mondok egy egyszerű példát: ha csak azt adnánk ki, amit a szerző a nyilvánosságnak szánt, akkor nincs Szabad ötletek jegyzéke József Attilától, és Nemes Nagy Ágnes életművének a fele sem lenne ismert.

– Negatív visszajelzések már voltak? Rokonok például, akik nem örültek, hogy kiderült valami a nagyapáról?

– Egyelőre nem. Igyekszem mindenhol hangsúlyozni, hogy ez, ami megjelent, nem pótolja a szépirodalmat, azaz igenis forduljunk a regények, novellák, versek felé. Legfeljebb egy kicsit mást gondolunk a szerzőről, mint korábban.

Egyetemi tanítás, pr-ügynökség, kommunikáció

Nyáry Krisztián néhány évig tanított a Pécsi Tudományegyetem irodalom tanszékén, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt.

2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. Nős, két gyermeke van.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!