Kultúra

2012.11.02. 10:27

Kispál András ezúttal színésznek áll

A Kispál és a Borz egykori gitárosának, Kispinek megszűnt az új együttese, a Velőrózsák. Az élet megy tovább, a zenész jövő héten már egy színdarabban folytatja.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Lovasi András egyik koncerteteken a baranyai Santanának nevezett. Hogy kezeled az ilyen összevetéseket?

– Nem a műfajom sem a dzsessz, sem a latin zene. Ez csak egy vidám Lovasi-beszólás volt. De ha már szóba kerültek a nagy gitárosok, nekem a kezdet mindig is Ritchie Blackmore a Deep Purple-ből és David Gilmour a Pink Floydból.

– A „Kispál” márkanévvel ma szinte minden rockbandát el lehetne adni, a Velőrózsák mégis megszűnt?

– Talán a kétlakisága volt a legfőbb ok. A csapat fele ugyanis fővárosi volt, így sok gond akadt a próbákkal. Azért kellemes két év volt, s kiadhattunk úgy egy CD-t, ahogy korábban soha: kedvünkre kísérletezgethettünk rajta bármennyit a stúdióban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kispál András: „Nem együttesekben gondolkodom”
[/caption]

– Akkor most jön egy újabb rockzenekar?

– Többféle zenei projektben gondolkodom, de nem együttesekben. Nekem az nem megy, hogy egyedül vigyem a hátamon a csapatot. Egyébként máris nyakig benne vagyok egy új programban, a Harmadik Színház jövő pénteken debütáló Haknisokk című előadásában.

– Haknizni fogsz?

– Ez egy poénos színdarab ismert színművészekkel, Krum Ádámmal és Brunner Mártával, valamint Tóth Árpáddal, aki a játék szerzője is. Régi rádiós cimborám ő, s úgy volt, hogy a Velőrózsákban is benne lesz szövegekkel, de nem passzoltunk az ironikus egyéniségéhez.

– Színészkedsz is benne?

– Azt mutatjuk be, hogy mi zajlik egy olyan színfalak mögötti öltözőben, ahol a társaság évek óta ugyanazzal a műsorral járja az országot. Én persze főként gitárosként nyomom a „rutint”, de azért némi prózai betétem is lesz.

– Előfordulhat még, hogy összeraksz egy lemeznyi zenét, és Lovasival összeálltok?

– Nem gondolom én ezt. Ha felhalmozódik bennem egy albumnyi ötlet, akkor azt megcsinálom magam.

Raktár és rocktár

Kispál András 1964-ben született Szolnokon. Már Pécsen kezdte az általánost, a Komarovban érettségizett 1982-ben. Dolgozott rakodóként, raktárosként, majd a Kispál és a Borz együttes alapító és meghatározó tagja volt, egészen a zenekar 2010-es megszűnéséig. Ezután Velőrózsák néven hozott létre új rockbandát. Felesége, Anita pedagógus, Szabolcs fiuk 17, leányuk, Virág, 12 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!