Kultúra

2012.11.08. 08:57

Látássérülteknek is bemutatják A dzsungel könyve musicalt Pécsen

Látássérülteknek is bemutatják A dzsungel könyve című musicalt: az országos premiert november 23-án tartják a Pécsi Nemzeti Színházban.

Forrás: MTI

A közönség vak és gyengénlátó tagjai a zenés darab kezdete előtt felmehetnek a színpadra és végigtapogathatják a díszletelemeket, hogy el tudják képzelni, milyen a színpadkép. Az előadás eseményeit tolmácsgép és narrátor segítségével közvetítik számukra - olvasható a teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A technikát az a Rosalyn Chalmers dolgozta ki, aki jelenleg a londoni Nemzeti Színház előadásait igyekszik élvezhetővé tenni látássérülteknek. A 13 éve narrátorként dolgozó szakembernek úttörő szerepe volt balett- és cirkuszi előadások akadálymentesítésében is.

A pécsi bemutató a 90 decibel elnevezésű projekt keretében valósul meg, melynek célja, hogy a különböző kulturális programok a fogyatékkal élőknek is elérhetővé váljanak.

Dés László, Geszti Péter és Békés Pál Rudyard Kipling nagysikerű könyvén alapuló musicaljét nem először állítják az esélyegyenlőség szolgálatába. A darab januári pécsi főpróbáját mintegy 70 hallássérült tekinthette meg úgy, hogy a zene és a ritmus rezgéseit a kezükben tartott lufik közvetítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!