Kultúra

2012.11.15. 17:31

Új múzeum: kicsomagolták a dobozban álló kincseket

Évtizedek óta dobozban álltak a Kanizsai Dorottya Múzeum gyűjteményében található egyes tárgyi emlékek, amelyeket helyhiány miatt nem tudtak bemutatni.

M. B.

Ennek az áldatlan állapotnak szakadt vége azzal, hogy a közelmúltban új helyére, a Kisfaludy utcába költözött a múzeum. Az új kiállítótérben három állandó tárlat várja a látogatókat. Száz négyzetméteren Mohács történetét az őskortól az Oszmán Birodalom alóli felszabadulásig mutatják be, többek között népvándorlás korabeli leletekkel, a középkori Mohács emlékeivel.

A város soknemzetiségűvé válásával, a polgárosuló mezőváros kultúrájával, a két világháború közötti emlékeivel szintén külön kiállítás foglalkozik. Természetesen a település egyik legjelentősebb exportcikke, a busójárás sem maradhat ki a múzeum látnivalói közül, a népszokás történetét szintén bemutatják, ott életnagyságú busóbábuk is fogadják a látogatókat.

A magyarországi horvátok, szerbek és szlovénok néprajzát száz négyzetméteren mutatják be. Az épület utcai szárnyában időszaki kiállítások kapnak helyet, s két látványraktárat is berendeznek szakrestaurátorok bevonásával.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!