Kultúra

2012.11.14. 07:27

Újabb római sírkamrákat tártak fel Dunakömlődön

A római kori erőd, Lussonium közelében zajló dunakömlődi feltáráson újabb késő római kori sírok, ókeresztény sírkamrák kerültek elő.

M. B. E.

Ezek jelentősége csak a pécsi sírkamrákéhoz fogható, ugyanakkor az új sírok szerkezete igazi újdonságnak számít az egykori Pannónia provincia területén.

A 3-4. századi temetőt a római kori erőd közelében 2010-ben azonosították be. Az első évben húsz, míg 2012-ben mintegy ötven sírhelyet tártak fel. Az idei ásatás során látott napvilágot három olyan épített sírkamra is, amelyek jelentőségüket tekintve a pécsi ókeresztény sírkamrákkal említhetőek egy lapon.

A kamrák rendkívül jó állapotának köszönhetően számos új adalékkal gazdagodhatunk a római temetkezési szokásokkal kapcsolatban. A legérdekesebb, hogy az egyik sírkamra lezárását biztosító, függőleges helyzetű ovális alakú kő és ezt vízszintes helyzetben kitámasztó faragott kőoszlop is előkerült –  hazánk területén ez az első alkalom, hogy ilyen érintetlen sírlezárással találkozhatunk.

A következő munkafázis a sírkamrák téliesítése, majd 2013 folyamán további feltárásokra is sor kerülhet, s a távlati tervek közé tartozik az egyedülálló sírkert régészeti bemutatásának előkészítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!