Kultúra

2013.01.21. 11:12

Ebben a tanévben nem lesz változás a tanári foglalkoztatásban

Ebben a tanévben semmilyen változás nem lesz az iskolákban a munkaszerződésekben, a tanári foglalkoztatásban, tudtuk meg az iskolák állami fenntartásba vételét helyi szinten vezénylő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyeközponti tankerületi igazgatójától, Páva Pétertől.

Mészáros B. E. (Dunántúli Napló)

A 21 fős csapat megkezdte a munkát Pécsett, a Dominikánus Házban. Húszezer diák, háromezer alkalmazott és 60 intézmény tartozik hozzájuk.

– Több iskolaigazgató panaszkodik, hogy nehéz úgy érvényt szerezni az utasításoknak, ha a technikai személyzetet az önkormányzat fizeti, a tanári kart viszont a Klebelsberg Központ.

– Ez így van, de az idő elrendezi a problémákat. Ha kell, a működtetési csoportunk felkéri majd az önkormányzat elszámolóházát, hogy üljön le beszélgetni az érintett alkalmazottakkal.

– Sok helyen égető a szakemberhiány. A tervek szerint mikor vonják be az iparkamarát a beiskolázásokba?

– Ehhez tudni kell, hogy mostantól a megyei tankerülethez tartozik a szakképzés minden ága. A 2014/2015-ös beiskolázásoktól kezdődően fog a kamarai bizottság dönteni a piaci helyzet, a felmérések alapján, hogy milyen szakterületeken milyen méretű iskolai csoportok induljanak.

– Sokan nem tudják: a tanári fizetések, a szakképzés mellett mi még a feladatuk?

– Hozzánk tartoznak a kollégiumok és pedagógiai szakszolgálatok. Utóbbi nem keverendő össze a tanfelügyelettel. Mert az is beindul újra szeptembertől, de a kormányhivatalok koordinálásával.

– Ha feláll az új rendszer, milyen változásokat láthat a szülő és a diák?

– Hogy az igazgató és a tanárok csak a tanulókkal foglalkoznak, gazdálkodással nem. Másrészt cél, hogy ne legyen különbség a vidéki és városi alma materek között, kiegyenlítődik az anyagi háttér.

– Olyan véleményeket is hallani, ez az új rendszer azért van, hogy az iskolamegszüntetéseknek, a létszámleépítéseknek legyen indoka.

– Ezt a rendszert azért találták ki, hogy a heti kötelező tanári órákat egyformán kitöltsék a pedagógusok, hogy a nevelés kerüljön előtérbe, egységes munkamegosztással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!