Kultúra

2013.02.06. 17:15

Aki a színházban is irányító középpályás

Egy színházat a szakma és a közönség egyaránt minősít. A pécsi Harmadiknak van mit a kirakatba tenni: Vincze János Jászai-díjas rendező megkapta már a város művészeti, a megye közművelődési díját, a Magyar Kultúra Napján pedig a Baranyai Kulturális Szövetség kitüntetését vehették át.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mennyit érnek a színházi kitüntetések?

– Önmagukban nem sokat, de az már mond valamit, hogy húsz éve létezünk, s eközben az országos színházfesztiválok döntőibe bejutott tíz előadásunk, nyertünk tíz díjat, köztük a legjobb előadásét is. Nem kis dolog ez egy saját társulattal nem rendelkező, befogadó színház esetében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Én a színpadon és a pályán is a vesztésre állónak drukkolok”
[/caption]

– Ha Harmadik, akkor kortárs darab. Hogy alakult ki ez?

– Azt választom játékra, ami elolvasáskor is nagyot üt. Így teremtettem kapcsolatot a hetvenes évek végén Örkény Istvánnal, később Pilinszky Jánossal, Spiró Györggyel, Parti Nagy Lajossal, Egressy Zoltánnal vagy éppen Háy Jánossal. Igyekeztünk ezt a nagy ütést a színpadon is érzékeltetni, s talán sikerült, mert az említett alkotók ránk bízták több új drámájuk ősbemutatóját. Most is egy Spiró-újdonságon dolgozunk, a Prímakörnyéken, mely áprilistól látható és a teherré váló magatehetetlen öregek sajátos szerepét mutatja be.

– Soha nem színészkedett?

– Csak versmondásban jeleskedtem iskolai versenyeken.

– Alternatív, vagy kőszínház a Harmadik?

– Éppen azért Harmadik, mert más mint a többi. Én mindig a független vonalon egyensúlyoztam, de a kőszínházak pénzügyi biztonságával, amit évi másfélszáz előadással támasztunk alá.

– Mindig színházban gondolkodik?

– A teátrumunk állandóan a létezés borotva élén táncol, nincs időm lazítani. Ha mégis megteszem, akkor sportot nézek. Egykor irányító középpályás voltam a focipályán, most meg azt figyelem, hogy a Barcelona csiki-csukijával szemben ki tud hatékonyan fellépni. Mert a színpadon és a pályán is a vesztésre állónak drukkolok.

Színház ötven éven át

VINCZE JÁNOS 1947-ben született Dombóváron. Ott is érettségizett, majd a Pécsi Tanárképzőn és az ELTE BTK magyar–történelem szakán szerzett diplomát. Középiskolásként kezdte, közel fél évszázada rendez, több mint ötven színművet állított színpadra. Vezette a tanárképző stúdiószínpadát, az Egyetemi Színpadot, az 500-as Színpadot, a Nyitott Színpadot, 1995-től a Harmadik Színház igazgatója.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) „Én a színpadon és a pályán is a vesztésre állónak drukkolok” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!