Kultúra

2013.08.29. 11:42

Megkezdődött az I. Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium

Igen, van valami szimbolikája annak, hogy az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 lehetőségeit kihasználva felépült Zsolnay Kulturális Negyed területén működő szervezetek most először tudták egyesíteni erőiket. (x)

Méhes Károly

Komor István üzemeltetési igazgató és egyben a kerámia szimpózium szervezője fontosnak tartja, hogy a mostani, augusztus 26-tól szeptember 8-ig tartó együttlétük valamiképp a Siklósi–Villányi Művésztelep reinkarnációjaként is felfogható – újra van Baranyában, ezúttal Pécsett egy működő kortárs művészeti műhely ebben a szakágban. Továbbá hangsúlyozza:

– Az EKF-nek fontos célja volt, hogy jöjjön létre valami értékes a kreatív iparban, ami most sikerült. És persze az is nagyon előremutató, hogy össze tudott dolgozni a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, az egyetem művészeti kara, ezen belül is a kerámia tanszék, és örömteli, persze, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. a szimpóziumot egyfajta menedzserként tudta segíteni.

Valóban úgy tűnik, hogy az I. Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpóziumnak mindenki örül – mert mindenki csak nyerhet rajta.
Vajda László, a porcelánmanufaktúra cégvezetője így látja a lehetőségeket:

– Hosszú távú stratégiánk része, hogy a PTE-vel együttműködjünk. Jó, hogy már most, az első szimpóziumon a hallgatók is bekapcsolódnak a munkába, mert így élesben láthatják, hogyan folyik az iparszerű termelés, ugyanakkor számítunk a kreativitásukra. Különös öröm, hogy egy arab országból való művész is itt van. A Zsolnay történetében mindig is fontos volt az arab művészet hatása, és ezt szeretnénk megújítani. Amire mi számítunk, hogy új dekorok készülnek a már meglévő termékekre, olyanok, amik közül választani tudunk, mert piacképesnek tűnnek. Azt hozzá kell tegyem, hogy emellett rengeteg művésszel tárgyalunk folyamatosan, beindítunk egy új ékszerprogramot is, és igyekszünk többek között a fiatalabb korosztályt is megszólítani – ezért is fűzünk reményeket a hallgatókkal való közös munkához. A jövőben lesznek bőrre, kesztyűre, sőt, ha meg tudunk egyezni egy spanyol partnerrel, cipőre illeszthető Zsolnay-díszek is. Izgatottan várjuk a szimpóziumra Schrammel Imrét, akivel nagyméretű figurák majdani gyártásáról szeretnénk terveket szőni.

Nagy Márta, a kerámia tanszék vezetője, a szimpózium szakmai irányítója számára is az egyik legfontosabb eredmény máris a Zsolnay Kulturális Negyed „lakóinak” összefogása.

– Az is nagyon biztató lehetőség, hogy természetesen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra irányelvei alapján, de mindenki a saját művészetét adva vehet részt a munkában most és a későbbiekben. A hallgatóimnak az is nagy élmény, hogy találkozhatnak ide érkező külföldi művészekkel. Láthatják, ki hogyan dolgozik, miközben betekinthetnek a gyári háttérbe, de az egyetemi lehetőségeket használva nem zavarják a gyártást. Sokféle munkára készülünk, én magam például meglévő készletekhez készítek új mintákat. Azt hiszem, ebben az első két hétben inkább bizonyos irányok fognak kialakulni, most még nem az az elsődleges, hogy tárgyak készüljenek. Tán a legfontosabb, hogy a Zsolnay-hagyomány miképp tud 21. századivá lenni. Mert a hagyomány nem az ismétlést jelenti, hanem a folyamatos megújulást.

Ebben segíthet a szimpózium vendége, a palesztin Ahmad Canaan, aki festő, szobrász és keramikus is.
– A saját stílusomat, a motívumait szeretném odaajándékozni a Zsolnaynak. Ami az iszlám művészetben ma is élő hagyomány, az nagyon fontos volt a Zsolnayak számára valaha. Ezeket az ornamentikákat, arabeszkeket, a végtelenített ábrákat én is szívesen használom, és bízom benne, hogy sikerül valami közöset, valami izgalmasat kitalálnunk. A Gyugyi-gyűjteményt már láttam, egészen lenyűgözött, úgyhogy nagy kedvvel vetem bele magam a munkába a magyar kollégákkal együtt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!