Kultúra

2013.08.30. 16:00

Programgazdag nyárzáró: csirkepaprikás, látványetetés, Pécs város napja

A bányászokra, bányászatra emlékeznek megyeszerte, de lesznek koncertek, vurstli és gasztronómiai fesztivál is.

Hajdu Zs. – Katus E. (Dunántúli Napló)

Utolsó hétvégéjéhez érkezett a nyár, hétfőn megkezdődik az iskola. De mielőtt becsöngetnének, még számtalan program várja a gyerekeket és szüleiket megyeszerte. Pécsett az Állatkertek Éjszakájával, Komlón a Komlói Napokkal és a Bányásznappal, Siklóson a Csirkepaprikás Fesztivállal köszöntik az őszt. Mindemellett a hétvégén tartják a bányásznapi rendezvényeket is több településen. Augusztus 30-án rendezik meg a 63. Bányásznapot Mecsekszabolcson: a megemlékezés 17.30-kor kezdődik a Hősök terén, az ünneplő menet 18.15-kor indul a csertetői bányászemlékműhöz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Komlón a Komlói Napokkal és a Bányásznappal köszöntik az őszt(fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A szabolcsi Templom téren este 7 órától nyugdíjas bányásztalálkozót szervez az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület. Szintén pénteken, 12.30-kor lesz a Mecsekérc Zrt. és a Mecsek-Öko Környezetvédelmi Zrt. közös megemlékezése a Laterum Hotelben, Kővágószőlősön pedig 10.30-kor kezdődik a koszorúzással egybekötött ünnepség az Uránbányászati Múzeumnál.

Komlón pénteken, 17 órakor lesz a koszorúzás a bányász emlékműnél. A Pécsbányatelepi Közösségi Házban augusztus 31-én 15 órától rendezik meg a bányásznapi megemlékezést, illetve este bányászbált tartanak. Szombaton Szászváron 8.30-kor, Mázán pedig 9.45-kor kezdődnek az ünnepi műsorok és a koszorúzás. Szeptember 1-jén Pécsett, az Ágoston téren 15 órától rendezik meg az emlékműnél a megemlékezést, Bakonyán pedig délelőtt 10 órától helyezik el a megemlékezés virágait. Komlón, szintén vasárnap, a Városház téren, a Márka-csille Emlékhelynél 9.30-kor kezdődik a 63. Bányásznapi Emlékműsor.

Az időjárás az előrejelzések szerint változó lesz, felhős, napos idő várható, 20 fok fölötti hőmérséklettel.

Többnapos ünnep Komlón, tűzijátékkal

A város legnagyobb rendezvénye már tegnap megkezdődött és egészen vasárnap estig tart. Lesznek ingyenes koncertek (így például Lord és Balázs Fecó), bányászműsor, rendőrségi bemutató, kiállítások, népművészeti vásár, expo, vurstli, szépségverseny, tűzijáték, de bányásznapi megemlékezés és ünnepi testületi ülés is. A városba ezreket várnak.

Éjszakai látványetetés a pécsi zoo-ban

Pécsett is megtartják az Állatkertek Éjszakáját: az Akvárium-terráriumban, az állatkertben és a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában is lesznek programok. A legkülönlegesebb eseménynek a szombat éjszakai látványetetés ígérkezik az állatkertben.

Utolsó strandnapok

A strandok többsége hétfőtől bezár, csak ott várják továbbra is a fürdővendégeket, ahol fedett medence is van. Érdemes kihasználni a hétvégét.

Díszhangversennyel zárul a város napja

Szeptember elseje Pécs város napja. Ahogy minden évben, idén is szentmisével kezdődik (Lyceum templom), majd ezt követően az ünnepi közgyűlésen kitüntetéseket, díszpolgári címet adnak át a Pécsi Nemzeti Színházban. A hivatalos programok között szerepelnek a bányásznapi megemlékezések, illetve a vasárnap esti díszhangverseny a Kodály Központban.

Paprikás, ágyúdörgés, csibefutam

Siklóson ismét megrendezik a Csirkepaprikás Fesztivált. A főzés mellett ágyúdörgésre, huszárok felvonulására és csibefutamra készülhetnek azok, akik szombaton ellátogatnak a városba. Zene is lesz: Lajcsi, az R-GO és a Punnany Massif ad koncertet.

„Égi áldás hava”

Bikalon rockmusicalra, labirintus- játékra, fegyverbemutatóra, „kurtizánképzésre”, táncra, mesére és kézműves-foglalkozásra invitálják a családokat szombaton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!