Kultúra

2013.11.27. 16:50

Mit rejt Hobo Bermuda-háromszöge és Kossuth-díja?

Nem mondhatni, hogy Hobo a Kossuth-díj után ül a babérjain. A hétvégén Jim Morrison-emlékműsort hozott Pécsre, decemberben a bandájával érkezik ide, és jövőre is hallhatjuk több koncerten régi és vadonatúj programokban. Lapunknak Kossuth-díja politikai hátterét is megvilágította.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Leégett az értelem palotája, mondta Jim Morrison. Hobo is így látja?
– Nem égett le teljesen, mert sose ég le, de ég. Bízom benne, hogy bizonyos köveket még meg lehet menteni, és egyszer majd újjáépül.

– Szép listája van már költőkről, rocklegendákról szóló önálló estekből. De miért nincs műsora például Frank Zappáról, Bob Dylanről, Radnóti Miklósról vagy Ady Endréről?
– Nem lehet mindenkit megénekelni. Szép és nehéz tisztesség a mestereket szolgálni, de a saját művek a legfontosabbak. Egyébként beletalált, két új önálló estem is alakul, Ady Endréről és Bob Dylanről. Utóbbi tíz éve nem jön össze, mert valami mindig sürgősebb volt.

– „A zene, a költészet, a színház Bermuda-háromszögében tűnök el”, mondta nekem korábban. S ez a háromszög most a színház irányába billent.
– Nem tudatosan, hanem mert a zenei lehetőségek beszűkültek. Most, hogyha nem megy el az ember áron alul ócska kocsmákba, akkor kevés igényes lehetősége marad. Az önálló est vagy a színházi tevékenység az én esetemben ma sokkal működőképesebb.

– Úgy fogalmazott, a Kossuth-díjat a függetlenségéért kapta, hogy soha nem tartozott egyik „uralkodó színhez” sem. De az elismerést a Fidesz-érában vette át, és Vidnyánszky Attilával dolgozik évek óta.
– Válasszuk ketté a kérdést. Vidnyánszky Attilával már egy évtizede együtt dolgozom, mert ő volt az első, aki még a beregszászi színházban bevállalta színpadon a Vadászat lemezünk bemutatását. Eddig tizenhárom előadásomat rendezte meg, elhívott Debrecenbe, majd a Nemzeti Színházba is, ahol két darabom is megy, a József Attila-estem és a Ballada a két sebzett hattyúról, de formálódik egy harmadik is, az Utcazenész címmel.

– És a Kossuth-díj?
– József Attila-év volt 2005-ben, amikor 147 estet játszottam a költő verseiből, bejárva a legeldugottabb falvakat is. Hiller István akkori kultuszminiszter ezért terjesztett fel a kitüntetésre. Aztán „valaki” mégis kihúzott a listáról. 2011-ben ismét javasoltak két helyről: egyrészt a kolozsvári unitárius püspök, másrészt Debrecen városa.

– A hó végén Deák Bill Gyulával együtt lép fel két koncerten Erdélyben. Ez folytatódik itthon is?
– Nem, ez direkt erre a felkérésre jön össze. Már nem akarok a Hobo Blues Bandre utaló dolgokat csinálni, 33 év után befejeztem. A dalokat visszük tovább a „Hobo és Bandájá”-val, ahol Póka Egonnal játszunk, és készül a „Reqiem a bluesért” című új közös munkánk.

– A HBB 35 éve a pécsi Ifjúsági Házban adta első vidéki koncertjét, majd 2011-ben a fellépésük zárta a létesítményt. Van Földes Lászlónak más pécsi kötődése is?
– Sok ismerősöm él itt, Juhász Balázs fotóművész vagy például Márta István, de ő sosem hív ide szerepelni. Pedig szívesen jönnék többször, ez a kedvenc városom Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!