Kultúra

2013.12.21. 16:36

A Pannon Filharmonikusok a világhír kapujában

Szombaton hajnalban két busszal és egy kamionnal útnak indultak a Pannon Filharmonikusok, s január 5-ig tíz koncertet adnak Svájcban és Németországban, Európa legrangosabb hangversenytermeiben. Arról kérdeztük Horváth Zsolt igazgatót, mit hozhat ez a turné a zenekarnak rangban és anyagiakban.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Nem hakni ez? Hiszen az ünnepek alatt végigbuszozzák fél Európát.

– Ezek a hangversenytermek Németországnak és Svájcnak, vagyis a világ komolyzenei életének legfőbb helyszínei: a tíz fellépésünkön mintegy húszezer fős valóban hozzáértő közönség lesz. Ebbe a zenei világba kívülállónak szinte lehetetlen bekerülni, csak az tud itt fellépni, aki megfelel egy igen magas minőségi szintnek. Rangosabb hely nincs, koncert azonban van még ennél feljebb: ha a ház rezidens zenekarának bérletsorozatába hívtak volna meg bennünket, a saját karmesterünkkel, focihasonlattal élve ez lenne a Bajnokok Ligája. Mi most így az Európa Ligába kerültünk, hozzátéve azt is, hogy klasszisokkal megerősítve, mert a szólistáink kivétel nélkül világhírességek. Kinyitották nekünk résnyire az ajtót, most be kell bizonyítanunk, hogy érdemes számunkra később is nyitva hagyni.

– Saját karmesterük viszont csak két alkalommal vezényel.

– Fél éven át ment a küzdelem a részletekről, s azért az nem kis eredmény, hogy a legfontosabb fellépésünkön, január 5-én a Berlini Filharmoniában Bogányi Tiborral szerepelünk. Ekkor egyébként magyar minisztériumi vendégek és Páva Zsolt polgármester is ott lesz a nézőtéren. S hogy érzékeltessem a szerződés finomságait, azt is előírták, hogy a zenekar férfitagjai csak frakkban, csokornyakkendővel, lakkcipőben zenélhetnek. Azt is szerették volna, ha mind a tíz alkalommal külön programmal jelentkezünk, végül megegyeztünk négy önálló műsorban. Így is óriási próbatétel ez számunkra, csak jelzésképpen: a zenekar eddig 76 órát gyakorolt a túrára.

– Anyagilag legalább nagyot szakítanak?

– Szinte csak a pénzünknél leszünk. A zeneművészek persze kapnak napidíjat meg fellépti pénzt is. De itt a bemutatkozás a világ élmezőnyében az igazi hozadék. A jól fizető koncertek egyébként Távol-Keleten zajlanak, ám oda is csak ilyen ugródeszkán keresztül lehet eljutni. A presztízsről szól elsősorban ez a koncertkörút. Azt azonban máris leszögezném, igazi címlapsztori ez a zenekar és a város kulturális életének történetében.

Genf és Hamburg között tíz helyen

A pécsi zenészek a berlini Konzerthausban lépnek fel elsőként 22-én, vasárnap Andrei Gavrilov zongoraművésszel, Michael Zukernik vezényletével, aki két kivétellel végig a karmesterük lesz. Ezen a napon a Friedrichstadt-templomban is lesz egy koncert, Romaine Bolinger hegedű- és Guliano Sommerhalder trombitaművésszel (itt Vass András a dirigens). 23-án már Lipcsében játszanak Kirill Troussov hegedűművésszel.

Ezt követően 26-án Zürichben Gavrilovval és Sommerhalderrel, 28-án Lipcsében és 29-én Hamburgban Bolingerrel és Sommerhalderrel, 31-én Genfben Gavrilovval és Sebastien Obrecht francia, valamint Jelena Koncar szerb operaénekesekkel, január 2-án Luzernben Gavrilovval, 4-én Zürichben Illya Gringolts hegedűművésszel, 5-én pedig a Berlini Filharmónia nagytermében Gavrilovval szerepelnek, ahol Bogányi Tibor vezényel.

A Pannon Filharmonikusok európai turnéjáról a bama.hu is rendszeresen beszámol.

Ezt követően 26-án Zürichben Gavrilovval és Sommerhalderrel, 28-án Lipcsében és 29-én Hamburgban Bolingerrel és Sommerhalderrel, 31-én Genfben Gavrilovval és Sebastien Obrecht francia, valamint Jelena Koncar szerb operaénekesekkel, január 2-án Luzernben Gavrilovval, 4-én Zürichben Illya Gringolts hegedűművésszel, 5-én pedig a Berlini Filharmónia nagytermében Gavrilovval szerepelnek, ahol Bogányi Tibor vezényel. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!