Kultúra

2014.01.11. 17:53

Egyre erősebb lesz a Pécsi Dénár

Ha napjainkban egy újság önerőből képes egy évtizeden át fennmaradni, az bravúros teljesítmény. A Pécsi Dénárnak ez sikerült, a baranyai éremgyűjtők lapjának most jelent meg a 150. száma, és a különleges hobbiról az egyik szerkesztővel, dr. Süle Tamással beszélgettünk.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mindig csodáltam a nagy gyűjtőket, a bélyeg-, képeslap- vagy éppen autóhalmozókat. Miben más a numizmatika?

– Hogy a gyűjteményen túl ez a történelem segédtudománya. Mert a régi fémpénzek és érmek kapcsán alapos történelmi kutatómunkát is végzünk, feltárva a kor, az adott esemény hátterét, körülményeit.

– Jól értettem? Pénzérméken kívül mást is gyűjtenek?

– Én például kizárólag orvosi érmekkel foglalkozom. Mert ebből is van hazánkban legalább ötezer különböző darab. De akad társam, aki az íróinkról, zenészeinkről, tudósainkról készült érmeket keresi.

– Mekkora tábora van ennek a szenvedélynek?

– A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének háromezer tagja van az országban, a megyében pedig úgy százan lehetünk. Sajnos a többség az idősebb generációhoz tartozik, de azért akadnak huszonévesek is.

– Az orvosi éremgyűjteménye milyen értéket képvisel?

– Itt nem elsősorban a pénzbeli haszonról van szó. A legelső pécsi orvosi érmet 1845-ben adták ki a városban rendezett Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Vándorgyűlése alkalmából. Ezt most úgy 30 ezer forintért lehet megkapni, a nemesfémtartalom értékének tízszereséért. Megjegyzem én negyven éve gyarapítom a kincseimet, s úgy 700 darabból áll a kollekcióm, de összesen ha 350 ezer forintot költöttem az egészre. Csereberélek, utánaolvasok, levéltárakban, könyvtárban kutatok történelmi adatok után, ez adja az igazi zamatát a numizmatikának.

– Kiknek köszönhető, hogy a megye éremgyűjtőinek 12 éve önálló, saját készítésű havilapja van?

– A szerkesztőbizottságunk háromfős, Rayman János egykor vegyészmérnök volt, Hágen József villamossági szakemberként dolgozik, én pedig belgyógyász szakorvosként tevékenykedtem. Vittük a lapot munka mellett önerőből, aztán nyugdíjasként is. A tartalma döntően pécsi és baranyai numizmatikai eseményekről, érdekességekről szól, és a tagok ingyen jutnak hozzá. A mostani 150. szám tiszteletére pedig stilszerűen egy érem is született.

– Hol csatlakozhatnak a gyűjtőkörhöz az érdeklődők?

– Minden vasárnap délelőtt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében találkozunk.

Orvosként is emlékezetes munkát végzett

Dr. Süle Tamás 1937-ben született Budapesten. Az esztergomi I. István Gimnáziumban érettségizett, A Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1962-ben. A II. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozott 24 évig, majd 18 éven át vezette a Megyei Kórház Kardiológiai Rehabilitációs Osztályát (a Mecsek tetején, a Tűdőgyógyintézet feletti részen) 2004-es nyugdíjba vonulásáig. Felesége, Magdolna, a Megyei Bíróság tanácsvezető bírájaként ment nyugdíjba. Két lányuk – Ágnes (47) ügyvéd, Katalin (45), a Dunántúli Tudományos Intézet munkatársa– és három unokájuk van.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!