Kultúra

2014.01.26. 14:42

Orvos, akit nagyon szeretnek a gyerekek

Neves pécsi művészek adnak jótékonysági koncertet február elején a daganatos gyerekek megsegítésére. Szülői pihenő épül a pénzből, s a betegekről, a támogató akcióról dr. Ottóffy Gáborral, a gyermekonkológia vezetőjével beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– A gyerekbetegek esetében különösen fontos a derűs környezet. Készülnek az osztályon a vidám, mosolygós hangulatra?

– Ennél többről van szó. Az egészségügyben még szokatlan, de mi csapatépítő tréningekre járunk, ahol az osztályon belüli jó kapcsolatok kiépítésére, konfliktuskezelésre tanítanak bennünket, ezáltal javulhat a munka minősége és a betegekkel való kapcsolat. Gyógyult betegeinkkel is igyekszünk jó viszonyt ápolni, mind az évtizedekkel ezelőtti, mind a nemrégiben kezelt betegeinkkel és családtagjaikkal szervezünk találkozókat. Összességében mindig van okunk a derűre, mert pontosan tudjuk, hogy a munkánknak van értelme.

– És mi az értelme ebben a szülői pihenőnek?

– Szülőszállás már működik a városban, de az anyukák így csak napközben lehetnek együtt súlyos beteg gyerekükkel, vagy egy széken ülve virraszthatnak, bóbiskolhatnak mellettük egy-egy éjjelen át. Ezért most az osztályon két szoba erkélyét átalakítjuk emeletes ágyakkal felszerelt pihenőnek. Az ötmillió forintos beruházáshoz több helyről érkezett már segítség, ilyen volt a fürdőruhás Mikulás-futás is, jelenleg az ökumenikus imahéten gyűjtenek számunkra, február 4-én pedig neves zeneművészek adnak jótékonysági hangversenyt Deák Mártával, a Pannon Filharmonikusok koncertmesterével az élen, a PTE Liszt Ferenc termében.

– A daganatos betegségekből milyen a gyerekek gyógyulási esélye?

– Sokkal jobb, mint a felnőtteké, a betegeink háromnegyede meggyógyul. Részben mert másmilyenek ezek a betegségek, amelyek sokkal érzékenyebben reagálnak a kemoterápiára.

– Dr. Ottóffy Gábor volt már az „Év embere” Baranyában, és az „Év onkológusa” az országban. Hogy éli meg ezt egy orvos?

– Azt gondolom, nem a személyem, hanem a feladatom a fontos. A mi munkánknak ugyanis nagyon egyértelmű a tartalma, a fejlődő gyermeki élet tisztelete és megóvása.

– Miként töltődik fel egy mindig derűt sugárzó orvos?

– Barátaim, zene, olvasás, kajak, bicaj, és egy 500 köbcentis chopper motor segítségével. Emellett van egy kiskutyám, aki ugyancsak gyakran kirángat a természetbe.

Műtőssegédként szerette meg a pályát

Dr. Ottóffy Gábor 1970-ben született Kaposváron. Nagykőrösön és Fonyódon járta ki az általánost, majd Fonyódon érettségizett, 1988-ban. A gyermekgyógyászati elkötelezettségét a PTE Gyermekklinika sebészetén szerezte, ahol az egyetem előtt egy éven át műtőssegéd volt. A PTE Orvostudományi Karán 1995-ben szerzett diplomát, dolgozott a Patológiai Intézetben, a Gyermekkórházban, a Komlói Kórházban, 2001-től van a PTE Gyermekklinika onkológiai osztályán, 2007-től osztályvezető klinikai szakorvos. Lánya, Zsófia (21) az ELTE joghallgatója.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!