Kultúra

2014.02.25. 16:46

Busójárás: idén is világszám lehet

Nyolcvanezer embert várnak a szervezők a csütörtökön kezdődő, kedden záruló busójárásra.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Ugyan nem a rekordok hajszolása, hanem a hagyomány ápolása, megismertetése a célja a busójárás szervezőinek, idén több csúcs is megdőlhet. Minden eddiginél több, 1100 maskarás veszi ki részét a télűzésből. Hat nap alatt összesen nyolcvan program várja a városba érkezőket 34 helyszínen, közöttük a tavaly átadott Busóudvarban. A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és színházi produkció, számos néptánc-előadás, busóbál, -lakodalmas.

A legtöbben minden bizonnyal ezúttal is farsangvasárnap keresik fel a várost, a busók akkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, majd este meggyújtják a főtéri máglyát.

A szervezők nyolcvanezer látogatóra számítanak. Az esemény valódi világszám lehet, ugyanis évről évre a földkerekség egyre több országából érkeznek turisták a télűzésre.

Kínálnak mindent, mi szem-szájnak ingere

Sem éhen, sem szomjan nem maradnak a vendégek Mohácson. Bár vasárnap az éttermek többségében az előre bejelentett csoportok teszik ki a forgalom jelentős részét, természetesen bejelentés nélkül is bárki betérhet azokba. A busójárás időtartama alatt szinte minden vendéglátóhelyen készítenek jellegzetes mohácsi halászlevet. Ugyancsak helyi kuriózum a cserépedényben főzött sokac bab, amit többek között a Busóudvarban is meg lehet majd kóstolni.

Minden korábbinál több árus, vendéglátós települ ki vasárnap a mohácsi utcákra. Az ételt-italt kínálók a Deák téren és a Szentháromság utcában, tehát a korábban már megszokott helyeken lesznek megtalálhatók.
 
Helyi, minőségi termékek a vásárban

A Főutca teljes hosszában, valamint a Széchenyi térről nyíló Vörösmarty utcában a Busóudvarig a kézművesek, népi iparművészek árusíthatnak vasárnap. Ezeken a helyeken  kizárólag minőségi termékeket értékesítők kaphattak helyfoglalási engedélyt. A város népi iparművészei által készített busóálarcok, kereplők, busóbabák  is megtalálhatók lesznek a helyi mesterek babfőző cserépedényei és a jellegzetes mohácsi kerámiák mellett, de természetesen az ország más részéről is érkeznek igényes árusok.

Forralt bort viszont kizárólag mohácsi termelőktől vásárolt alapanyagból készíthetnek az azt kínálók, amit erre a célra, helyben gyártott bögrékbe mérhetnek csak ki.

Gyalog egyszerűbb

Mohácson csütörtöktől egészen keddig szinte teljes egészében átalakul a belváros forgalmi rendje, az utcák jelentős részében behajtási, megállási tilalmat vezetnek be, egyes szakaszokat egyirányúsítanak.

Éppen ezért akik kocsival mennek Mohácsra, akkor járnak legjobban, ha a Kossuth Lajos utca környékén található ingyenes parkolókban hagyják autójukat – onnan pár perces sétával elérhető a belváros. A főbb helyszínek megtalálását tájékoztató táblák segítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!