Kultúra

2014.02.11. 16:06

Egykori pécsi színészek, akik új utakon járnak

Egész jó kis színházi társulatot lehetne formálni azokból, akik az elmúlt tíz, vagy akár csak az utóbbi öt esztendőben távoztak a Pécsi Nemzeti Színházból. Annak jártunk utána, ki, hol jár most.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A budapesti Centrál Színpadon megy egy darab, a Francia Rúdugrás, aminek a premierje a Pécsi Nemzetiben volt. Aki egy kis pécsi színházi nosztalgiára vágyik, az a szereposztásban olyan színművészekkel találkozhat, mint Herczeg Adrienn, Szabó Vera vagy Pál András. Hogy mi lett időközben velük? Nos, Pál András a Magyar Színházhoz szerződött Pécsről, de ettől az évadtól már a budapesti Radnóti színház tagja, továbbá több Orlay produkcióban is láthatjuk. Szabó Vera a KOMA társulathoz távozott Pécsről, de jelenleg szabadúszó. Herczeg Adrienn pedig Eszenyi Enikő vígszínházi társulatának tagja, de gyesen van, Benő kisfiát nevelgeti Pécsett. A darabban eredetileg még Zayzon Zsolt és Märcz Fruzsina is szerepelt, akik Pécsről a szombathelyi teátrumba, Jordán Tamás csapatába távoztak, ám időközben továbbléptek a korábbi pécsi rendező, Béres Attila hívására a miskolci színházhoz. Közös gyermekük, Samu már egyesztendős, így Fruzsina is újra ott van a miskolci színpadon.

A színházi igazgatóváltást követően Balikó Tamás is máshol boldogul, színészként és rendezőként egyaránt. Megfordult Szegeden, Győrben, legutóbb pedig a budai Karinthy Színházban Az ördögöt rendezte, melyben a címszerepet is maga alakította. Most Szombathelyen a Szigligetet viszi színre. Korábban a PNSZ egyik vezető színésze volt Fillár István, aki 2007-ben távozott a budapesti Magyar Színházhoz, ahol máig meghatározó alakja a társulatnak. Társa, Sztankay Orsolya ugyancsak Pécsett kezdte a pályáját, ő azonban közös gyerekükkel, Fillár Frigyessel a zalaegerszegi teátrumtól ment tavaly gyesre. S bizonyára sokan emlékeznek Mészáros Sárára is, aki 2005-ig több főszerepet játszott a PNSZ-ben. Innen Egerbe távozott, pár esztendeje pedig a kaposvári színház tagja.

Akik letértek a pályáról

Steiner Zsolt évekig volt rendezőasszisztens a Pécsi Nemzetiben, és mesejátékokat rendezett a Harmadik Színházban, de tavaly hátat fordított a színháznak. Kovács Mimi két éve távozott a PNSZ-től, információink szerint most Angliában van, de nem színházi vonalon. Ott él Simon Andrea is, akinek a férje orvos. Eltűnt Ujláb Tamás is, a hírek szerint Írországban próbál szerencsét családjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!