Kultúra

2014.02.27. 16:29

Leonardo da Vinci hatalmas lova beveszi a pécsi főteret

A világ leghíresebb művésze, Leonardo da Vinci találmányaiból nyílik nagyszabású kiállítás Pécsett. Csaknem száz mérethű, működő találmányt mutatnak majd be, a város főterén pedig kiállítják a 8,5 méter magas lószobrot, a Sforza Kolosszust.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Leonardo lángelméje, Leonardo automobilja és a Sforza ló címmel szervez Pécsett nagyszabású kiállítást a Janus Pannonius Múzeum.

A világ egyértelműen és méltán leghíresebb művésze, Leonardo da Vinci találmányaiból április 15-én nyílik meg az Európában együtt eddig így még nem látott hatalmas kiállítás anyag, amelyen a polihisztor zseni tervei alapján készített, csaknem száz mérethű, működő találmányt mutatnak majd be a pécsi Káptalan utcában.

Bizonyosan az egyik legnagyobb dobást a város főterén kiállítandó, 8,5 méter magas világhírű tanulmányból készített lószobor, a Sforza Kolosszus lesz majd.

A kiállítás öt és fél hónapon keresztül lesz látható Pécsett, szeptember végén zárul majd. A múzeumnak mint szervezőnek 700 ezer eurót (210 millió forintot) kell fizetnie, 630 ezer eurót (190 milliót) az önkormányzatnak kell biztosítania óvadéki letétként a kiállítás végéig, szeptember 30-i lejárattal.

A Janus Pannonius Múzeumnak a 700 ezer eurós (mintegy 210 milliós) kiállítási díjat az olasz jogtulajdonos cég felé négy részletben kell megfizetnie. Az önkormányzat az óvadéki letét biztosításán túl 27,35 millió forint intézményfinanszírozási előleget biztosít a janus Pannonius Múzeum számára, a kiállítás előkészületeihez.

A számítások szerint 120 ezer fizetővendég után nem lesz ráfizetéses az üzlet, ami napi mintegy hétszáz látogatót követel meg.

Turisták ezreit vonzhatja a különleges tárlat

Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét arról kérdeztük, nem tart-e attól, hogy nem érik el a költségek megtérüléséhez szükséges 120 ezer fős fizetőlátogató-számot, s akkor ráfizetés lesz a kiállítás megszervezése, amit az önkormányzatnak kell állnia. A polgármester úgy felelt, azt remélik, hogy fergeteges siker lesz a kiállítás, hisz évekkel ezelőtt egy hasonló, színvonalas, de a pécsinél azért szerényebb Leonardo-kiállítás is hatalmas siker volt Debrecenben, a cívisváros sokat profitált abból.

Páva Zsolt úgy érvelt, ha bármilyen okból nem is teljesülne a 120 ezres látogatószám, akkor is érdemes a különleges tárlatra egyfajta turisztikai attrakció befektetéseként tekinteni, hiszen az egészen bizonyos, hogy turisták tízezrei fogják megtekinteni, akik közül sokan talán éppen emiatt jönnek majd Pécsre.

Ezek is érdekelhetik