Kultúra

2014.04.27. 22:48

Belovagolhatunk egy Jókai-kalandfilmbe

A Helvéczia egy kalandos szerepjáték rablólovagokkal, szegénylegényekkel, szépasszonyokkal, emberevő varjakkal. Vadonatúj pécsi találmány, mely pár hónapja hódít a neten (ingyenesen letölthető) és társasjáték formájában is. Aki pedig ismert mondák és legendák alapján kitalálta a történetet: dr. Lux Gábor közgazdász kutató.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Hol a helye a szerepjátéknak?

– Felnőtt társaságok népszerű időtöltése, középiskolás kortól azoknak ajánlott, akik jól állnak ötletekben, problémamegoldó készségben, és otthonosak a csapatmunkában. Egyik legnagyobb értéke pedig abban áll, hogy nem az a kérdés, ki kit győz le. Sokkal jobb érdekesen kudarcot vallani benne, mint unalmasan győzedelmeskedni.

– Miért agyal ilyen játékon egy közgazdász doktor?

– A Helvéczia nem a hagyományos fantasyre, A Gyűrűk Urára vagy a Trónok harcára építkezik. Valami újat szerettem volna, olyasfélét, ami Jókai regényei, vagy a végvári vitézek történetei nyomán kel életre. Egy olyan izgalmas kollektív történetformálásról van szó, amely egyben kiváló társas szórakozás. Két nyári szabadság során írtam meg a szabálykönyvét, s arra törekedtem, hogy igen egyszerű legyen. Nem kellenek hozzá mély történelmi ismeretek, a játék úgy működik, mint egy pergő kalandfilm, s fél óra alatt bárki „belovagolhat” a képbe.

– Közgazdászként többek között a volt szocialista országok ipari térségeinek átalakulását elemzi. Mi a konklúzió pécsi, baranyai vonatkozásban?

– A megye leszakadását sokáig a bányabezárásokkal magyarázták, de az igazi gond az, hogy nem tud a térség megfelelően képzett munkaerőt kiállítani. Másrészt felbillen a gazdasági szerkezetünk, amit most az állami szféra és kismértékben a kultúra tart fenn, de önmagában egyik sem elég a tartós versenyképességhez.

– Az elméleti kutató hol alakítana a régiós gazdaságon?

– Elsősorban a gépipari tevékenységet erősíteném, és az ezt előkészítő szakképzést. Utóbbi ugyanis meghatározó jelentőségű, a Kisalföld például többek között ezért áll jóval előttünk. Ami pedig Pécset, a várost illeti, innen nagyon hiányzik egy erős gazdaságfejlesztő csapat. A közeli Kecskemét például nem csak azért kapta meg a Mercedes gyárat, mert odafönt így döntöttek, hanem mert a beruházást évtizedes építkezés előzte meg. A városi gazdaságfejlesztő team mindent előkészített, s erre már a multik is odafigyeltek.

Könyvet ír Közép-Európa iparáról

Dr. Lux Gábor 1980-ban született Budapesten. Érden nőtt fel, a fővárosban érettségizett, majd a PTE Közgazdaságtudományi Karán diplomázott 1999-ben. 2006-tól az MTA Regionális Kutatások Intézete tudományos munkatársa. 2009-ben doktorált, fő szakmai területe az összehasonlító ipari kutatások. Most egy nagy összehasonlító elemzésen dolgozik, mely Közép-Európa ipari fejlődését mutatja be könyv formában, a kötet várhatóan jövőre jelenik meg. Dr. Lux Gábor Pécsett él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!