Kultúra

2014.04.23. 17:26

Tesitanár, de bátran a húrok közé csap

Hangraforgó „Grammy-díjat” kapott a pécsi Ostinato együttes Győrben, a 7. Országos InternetVers Fesztiválon. Mintegy félszáz előadó közül csupán egy szólista és egy együttes vehette át ezt az elismerést a megzenésített versek játékáért. A sikeres szereplésről a zenekar vezetőjét, Kopeczky Péter tanárt kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mivel érdemelte ki a díjat az együttes?

– Ladányi Mihály, Suhai Pál, Thököly Vajk, Bátai Tibor és Reményik Sándor egy-egy versének eléneklésével. Valószínűleg az Ostinatóra jellemző egyediséget is jutalmazták, mert ez egy több szólamú, jó kiállású, kitűnő társaság, az utóbbit pedig szó szerint kell érteni, mert egykori és jelenlegi kitűnő tanulókból áll a csapat.

– Mióta csiszolódik az Ostinato?

– Kezdő tanárként alapítója voltam a Babits Gimnáziumban, s azóta is mindig babitsos tanárokból, diákokból toborozzuk az utánpótlást. Tavaly tavasszal ünnepeltük a húsz- éves fennállásunkat, s fellépett vagy harminc ember, akik időközben nálunk megfordultak. Van, aki aztán ismert jazz-zenész lett, más a világzenében szerzett országos hírnevet, s olyan is akad, aki az orvosi pályán futott be.

– Igaz, hogy generál egy másik sokra hivatott bandát is?

– A Dutar együttes valóban sokkal ismertebb a régióban. Ezen a fronton is van újdonság, most készült el a második albumunk, amin Ács Szilvi énekel. A lemezbemutató koncerteket a nyár elejére tervezzük. Az Ostinatóval pedig remélhetőleg a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF-programjában találkozhat a baranyai közönség.

– Testnevelő tanár. Hogy rokonítható ez a zenével?

– Mindig játszottam valamilyen hangszeren, a zeneszerzés pedig kihagyhatatlan a mindennapjaimból. A Baranya Táncegyüttesnek írtam a Dodele darabhoz zenét, a Janus Egyetemi Színpadnak nemrégiben a Halálra táncoltatott lányhoz alkottam zenei hátterét. Örömmel dolgozom együtt Hágen Zsuzsa koreográfus-táncművésszel is. Rengeteg ötletem vár még megvalósításra.

– Mi hajtja előre?

– Jót hozzátenni a világhoz. Úgy gondolom, hogy vannak, akik leülnek a terített asztalhoz, s amikor jól laknak, reklamálnak, hogy miért üres minden. Továbbá vannak olyanok, akik megterítenek és jó étvágyat kívánnak. Azt hiszem, az utóbbiak közé tartozom, és ilyen társakból áll az Ostinato, valamint a Dutar is.

A Komarovból indult, a Babitsban folytatta

Kopeczky Péter 1966-ban született Pécsett. A Komarov Gimnáziumban érettségizett 1984-ben, tornász versenyzőként került Budapestre, a Testnevelési Egyetemre, ahol 1989-ben végzett. Veszprémben kezdett gyógytestnevelőként, majd 1992-ben visszatért egykori iskolájába a Babits Gimnáziumba tanítani, s ekkortájt egyik jeles népszerűsítője volt Pécsett a tollaslabdajátéknak. Többféle hangszeren játszik, több műfajban kipróbálta magát. Felesége, Katalin a Leőwey Gimnáziumban testnevelő tanár, két gyerekük van, Barnabás 18, Ábris 15 esztendős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!