Kultúra

2014.07.31. 15:56

Aki megtanította Besencét teniszezni

Világszerte nagy sikert aratott az a dokumentumfilm, mely a baranyai Besence falu teniszezni tanuló cigány lakóiról szól. A falu polgármestere, Ignácz József, a film rendezője, Kovács Kristóf mellett a tenisztanár, a pécsi Huszár Károly is megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play művészeti díját. Őt a hároméves teniszoktatás tapasztalatairól kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Vonzotta a filmszerep?

– Amikor 2011-ben meghívtak Besencére teniszoktatónak, szó nem volt a filmről. Talán éppen azért esett rám a választás, mert Erdélyből származom, ahol a Ceauşescu-érában ennél sokkal rosszabb körülmények között tanítottam meg falvakat a teniszjátékra. Hozzátenném, itt valami hihetetlen lelkesedéssel kezdődött minden. Besence 126 lakója közül mintegy negyvenen rögtön jelentkeztek az órákra, s három éven át kicsi gyerekek, fiatal és éltes asszonyok és férfiak kergették a labdát a salakon, sőt, mikor eljöttem, még mindig megmaradt a falu negyede aktív játékosnak.

– Leköltözött Besencére?

– Nekem ez egyáltalán nem jelentett gondot. A falu kilencven százaléka munkanélküli, estéről estére mégis mindig meghívott valamelyik család vacsorára és nagy beszélgetésekre, szóval villámgyorsan tiszteletbeli besencei lettem.

– Hogy kezdődött mindez?

– Valamikor a magyar teniszválogatottnál is dolgoztam, és az országos teniszszövetség ajánlott a besencei polgármesternek, amikor elindította az uniós projektet. Talán mert tudták, hogy Erdélyben is kiváló játékosokat neveltem, Pécsett pedig vidékbajnokok és országos győztesek kerültek ki az oktatói tevékenységem nyomán. A PVTC teniszedzőinek túlnyomó többsége ugyancsak tőlem tanulta az alapokat. Megjegyzem azt is, hogy igen gyorsan fejlődött a besencei társaság, már az első évben házi versenyt szerveztünk, aztán nagy meccseket játszottunk kaposvári és pécsi csapatokkal is.

---------------------------------------------------------------------------
Három évvel ezelőtt a bama.hu stábja is forgatott egy videót a besencei teniszoktatásról. Íme:
---------------------------------------------------------------------------

– Érdemes lenne ezt a teniszakciót hazánkban másutt is megcsinálni?

– Hasonló anyagi feltételekkel mindenképp. A tenisz ugyanis nem csak a testet formálja, hanem a lelket, a viselkedéskultúrát is, mert külön etikája van, kordába teszi a jellemet, fegyelemre tanít, az ellenfél megbecsülésére. Éppen ezért nem volt egyszerű, eleinte többet kellett foglalkozni a pályán a magatartási szabályokkal, mint az ütőfogással, de azt gondolom, hogy megérte. Mert egy olyan kis tenisztársadalom jött létre Besencén, mely most már nemcsak megkedvelte, de tiszteli is a sportot.

Csaknem negyedszázad a pécsi salakon

Huszár Károly Nagyváradon született 1952-ben. Ott is érettségizett, majd a helyi testnevelési főiskolán szerzett tanári diplomát 1976-ban. Jól szerepelt a romániai ifjúsági teniszversenyeken, de a gyakorlati tanítással megszakadt a sportolói pályafutása. 1979-ben Nagyváradra került teniszedzőnek, 1989-ben, még a Ceauşescu-rendszer bukását megelőzően átköltözött a családjával Magyarországra, Pécsre. A Pécsi Városi Teniszklubban 1991 óta edzősködik, s több országos bajnok is kikerült a keze alól. Két gyermeke van: fia, Andor 33 éves, lánya, Petra 28 esztendős.

Címkék#Besence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!