Kultúra

2014.10.07. 18:52

„Én hiszek a tánc örökös körforgásában”

Magyarország világszerte elismert tánckoreográfusa, Bozsik Yvette is a pécsi tánctalálkozó vendége volt. A neves szakembert a tánc jövőjéről és pécsi kapcsolatairól kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló), Fotó: Horváth Judit

– Ha Bozsik Yvette, akkor többnyire azt is hozzáteszik: avantgárd, kísérletező, formabontó. Hogy lett ilyen forradalmár?

– Ma már egyáltalán nem érzem magam avantgárdnak. Mindig a saját életemet, a saját tapasztalataimat próbálom bemutatni, s lehet, hogy ez gyakran provokatív, de sohasem magáért a provokációért az. Egyszerűen csak őszintén és sok humorral az érzelmeimet, a gondolataimat igyekszem eljuttatni a közönséghez. Nem akarok válaszokat adni, mert én sem tudom a válaszokat. Csak merek kérdezni, és magamból megmutatni dolgokat.

– Az Operettszínházban kezdett táncosnőként, hogy fért ez össze az avantgárddal?

– Az volt a pályakezdet. Egyébként most is operettet fogok rendezni Kaposváron, a „Bál a Savoyban”-t. Legutóbb pedig musicalt, a Chicagót állítottam színpadra. Emellett Orff Antigonéjét is rendezem a MüPában, és jól elvan a két játék bennem. A lényeg az, hogy valójában nem tartozom semmilyen dobozhoz, s nem is szándékozom soha valaminek megfelelni.

– Vannak pécsi kötődései?

– Eck Imre az egyik nagy etalon számomra, éppen most néztem meg újra filmen A csodálatos mandarin című előadását. Másrészt a társulatomban két szólótáncos pécsi, Krausz Alíz és Vati Tamás, valamint több táncosom is itt végzett a Művészeti Szakközépiskolában.

– Merre halad a táncművészet, milyen jövőképet lát húsz év múlva?

– Menjünk inkább visszafelé. Én a klasszikus balett képzést nagyon fontosnak tartom, mindennap tartunk ilyen tréninget. Más kérdés, hogy világlátásom nem ilyen fehér és fekete. Másrészt nem tudok olyat elképzelni, amit már ne csináltak volna meg elődeink a tánc műfajban. A körforgásban hiszek, hogy más eszközökkel, más technikával dolgozzuk fel újra és újra az életet.

– Mit csinál, amikor nem a tánccal foglalkozik?

– A vakációkat lánykoromban falun töltöttem a nagyszüleimnél. Nekem ma is fontosak az állatok, van is két kutyám és cicám, biokertet művelek és próbálom a gyermekeimet távol tartani a nagyvárosi légkörtől.

– Fog még táncolni?

– Most várom a megfelelő pillanatot. Kedvet kell kapjak a tánchoz, és vissza kell szereznem a kondíciómat, mert a kisebbik fiamat kétéves koráig szoptattam. Ha lesz egy olyan szerep, amit csak én tudok megcsinálni, és a korom is passzol hozzá, akkor megjön a motiváció is.

Tanít, rendez, táncol és családanya

Bozsik Yvette 1968-ban született Szolnokon. Már 16 éves balettnövendékként független avantgárd produkciókat készített Árvai György képzőművésszel, megalakítva a Természetes Vészek Kollektívát. 1988-ban végzett az Állami Balettintézetben, 1992-ig az operettszínház szólótáncosa volt, majd önálló alkotói útra lépett. Táncművészetére nemzetközi szinten is felfigyeltek, társulatával beutazta az egész világot. Készített koreográfiákat a Szegedi Balettnek, a budapesti Katona József Színháznak, rendezőként is igen aktív, emellett az ezredfordulótól a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, jelenleg a koreográfiai tanszék vezetője. 2006-ban Kossuth-díjat kapott. Két fia 11 és 2 esztendős, Budatétényben él családjával.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!