Kultúra

2014.10.21. 15:30

Prima-­díjat kapott a minőségi irodalomért

A baranyai vállalkozók Prima-díját kapta Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője az irodalmi folyóirat magas szintű működtetéséért. Negyedszázada egy asztalnál kezdtük az újságírást, Zolit aztán „elragadta” a szépirodalom.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Miben más ma a Jelenkor, mint, mondjuk, harminc évvel ezelőtt?

– Kinyílt a világ, sokkal több ma a fordítás, aminek a megjelenését nem korlátozza semmi. Ezzel nekünk is számolnunk kell, hogy a magyar irodalom ne önnön köldökét nézze. Annál is inkább, mert nyelvi társtalanságunk erősen korlátozza a nagyvilági ismertségünket.

– Mennyire mozdultok el a populárisabb irodalom felé? Egy Kiss Tibor- vagy egy Lovasi András-dalszöveg elemzése például belefér a színvonalba?

– Igen, és kaptunk is már tanulmányt Lovasi-­számok vizsgálatáról, az írás azonban túl elméletire sikeredett. Viszont megjegyezném, hogy egy esztendeje működik a lap kibővített online változata, ahol sokkal inkább nyitunk a fiatalok felé. Működik ott tárcarovatunk, több a színházkritika, rendszeresek a külföldi tudósítások.

– Több ma a pályakezdő író?

– Az internetes kapcsolatok fokozzák az „íráskészséget”. A blogok, a személyes vélemények közlésének időszakát éljük, az „én”-ről szól minden, néha úgy érzem, sokkal többen írnak, mint korábban bármikor, viszont sokkal kevesebben olvasnak. Mi érdemben csak azokkal a kezdő írásokkal tudunk foglalkozni, melyeket nyomtatott formában, levélben juttatnak el hozzánk.

– Van valami csapásirány, amihez ragaszkodtok?

– Elődeink igényeinek megfelelően nem akarunk provinciális folyóiratot: ahol beszélnek magyarul a világban, ott szeretnénk jelen lenni. Emellett ragaszkodunk az univerzális pécsi értékekhez, ugyanakkor a külföldi kulturális kapcsolatainkhoz is. És persze a meghatározó szerzőinkhez Nádas Pétertől Esterházy Péteren át Bertók Lászlóig.

– Munkádnál fogva te többet olvasol és kevesebbet írsz. Min dolgozol most?

– Közép­európai kulturális témákról szeretnék afféle utazási napló formájában olvasmányos esszéket megjelentetni.

– Nagy csatákat vívtunk egykor a focipályán, s hallom, veled a középpályásai közt a Magyar Íróválogatott is szépen teljesít.

– Az ezredforduló táján Kukorelly Endre hozta össze a csapatot, a nagypályás válogatottban sokat küzdött többek között Darvasi László, Egressy Zoltán, Garaczi László, Kőrösi Zoltán, Hamvai Kornél, Pécsről Takáts József. Én azonban egy trombózis miatt nagy dilemmában vagyok a folytatást illetően. Egyébként a németek, a svédek, az olaszok, az angolok, a dánok, az osztrákok a legkeményebb ellenfeleink, az osztrák­–svájci rendezésű EB idején pedig mi nyertük az írók EB-­jét.

A magyar–esztétika végigkíséri az életét

Ágoston Zoltán 1966­-ban született a Tolna megyei Pincehelyen. Regölyben járt általános iskolába, Dombóváron kezdte a gimnáziumot, de már a pécsi Komarov Gimnáziumban érettségizett 1984­-ben. Ekkoriban is aktív sportoló volt, 100, 200 méteres futóként. A Janus Pannonius Tudományegyetem magyar–esztétika szakán diplomázott 1990-ben, újságíróként dolgozott a Helyzet, az Esti Extra, a Pécsi Tér lapoknál, 1992-től a Jelenkor irodalmi folyóirat alkalmazásában áll, 1999-től a lap főszerkesztője. Felesége egyetemista társa, Getto Katalin, aki építészeti író, esztéta, műfordító. Két gyermekük van, Vera 22, Gáspár 19 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!