Kultúra

2014.10.31. 14:18

Tökfaragás, feketemacska-szépségverseny

A temetőben halottak napi közös megemlékezést szerveznek.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Elhunytakért, gyermekekért, hősökért is égnek a mécsesek

„Az elődök tiszteletére és emlékére – az utódok okulására” gondolattal ünnepélyes megemlékezés lesz ma 16.30 órakor Pécsváradon, az Európa téren a Pécsváradról és a környező falvakból elhurcolt és kitelepített családok emlékkövénél.

Megkoszorúzzák az emlékkövet, és filmvetítés is lesz. Szombaton pedig a pécsváradi Várbaráti Kör szervez emlékező programot. A gyertyagyújtás a világháborúkban elesett hősi halottak emlékére 16 órakor lesz az I. világháborús, majd ezt követően a II. világháborús emlékműnél, továbbá az 1956-os emléktáblánál.

Ezer daru letűzése és mécses- gyújtás lesz szombaton 17 órától Pécsett is a köztemetőben, az Örök Gyermek Emlékműnél. A carrarai fehér márványból faragott, anyát és gyermekét formázó domborműnél immár hagyomány, hogy Mindenszentek napján a Szemem Fénye Alapítvány munkatársai, az érintett családok, barátok, ismerősök 1000 darab papírdarvat és mécsest helyeznek el.

Ugyancsak szombaton 17 órakor szervezik meg a közös pécsi halottak napi megemlékezést a köztemető ravatalozó előtti terén.

Vasárnap 17 órakor a Magyar Veterán Repülők Szövetsége is gyertyagyújtással emlékezik az uránvárosi repülősemlékműnél.

A Zsolnay-negyedben, a Bóbita Bábszínházban délután, 16.30-tól a Tamás Éva Játéktára kortárs költők verseit álmodja dalokká.

A pécsi Nevelési Központban is halloween-napot tartanak, Állati Pénteket rendeznek: délelőtt a kisiskolásokat, délután a felsősöket várják. Lesz itt 14 órától MEMÓ címmel játékos vetélkedő a „Halloween magyar gyökerei” témakörben, 15 órától feketemacska-szépségverseny lesz – a legszebb cicusok (a Misina Állatmenhely állatorvosa a döntnök, aki egyúttal cicatartási tanácsokat is ad) a Tappancs Kisállatbolt díjait kapják meg. Eközben az aulában Mr. Dzsíííza és Freddy koncertezik, majd a koncert után flashmobakció következik. A villámcsődület célja, hogy minél többen jelenjenek meg a Nevkóban színes, festett tenyérrel, így segítve az Add a tenyered! – SOS Gyermekfalvak Magyarország családmegerősítő programját.

A Dóri Házban is halloween-parti zajlik ma 16 órától (Pécs, Rácvárosi út 37.). Itt a súlyosan beteg gyermekeknek és a testvéreiknek szerveznek délutánt közös tökfaragással, lámpáskészítéssel.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!