Kultúra

2015.08.25. 11:13

Új művészek és készülő új darabok a Pécsi Nemzeti Színházban

Indul az évad a Pécsi Nemzeti Színházban, négy előadás próbái már megkezdődtek, és másfél hónapon belül tucatnyi premierre készülhet a nagyérdemű. Elment a társulattól Ottlik Ádám és Wunderlich József, s neves vendégművészekkel erősítik meg az új bemutatókat. A POSZT-tal és a Családi Színházi Fesztivállal zárult a múlt évad, és szeptember végén újabb fesztivállal, a IX. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóval kezdődik az új idény. A Magyar Nemzeti Balett a Kodály Központban lép majd fel.

Mészáros Endre (Dunántúli Napló)

Bár csak hétfőn volt az évadnyitó társulati ülés, máris ezerrel pörög a Pécsi Nemzeti Színház. Négy új bemutatónak már javában zajlanak a próbái, és szeptember végén jönnek a premierek.

Másfél hónapon belül bemutatják Weöres Sándor Holdbéli csónakosát, a Marica grófnő nagyoperettet, a Nyolckor a bárkán családi előadást, a Boldogtalanokat, Füst Milán örökéltű remekét és a Vészhelyzetben komédia kőszínházi változatát (a nyári játékok egyik slágere volt). Ugyanakkor táncban is parádé lesz, Bozsik Yvette rendezi A hattyúk tavát, mondani sem kell, nem a klasszikus változatban. Ha pedig különleges táncjáték, a Kis herceg kamaraszínházi táncmesének a zenéjét a 30Y-os Beck Zoli és Sárközy Zoltán „Papa” írja.

A színészek, rendezők körében pedig ugyancsak akad néhány meglepő újdonság. Ottlik Ádám kilépett a társulatból, Wunderlich József mostantól a Vígszínház tagja, és az egyetemi hallgató Blahó Gergely helyettesíti majd több szerepben. A vendégművészek között pedig olyan jeles színészekkel találkozhatunk majd, mint Besenczi Árpád, Mihályfi Balázs, Miller Zoltán, láthatjuk megint hazai pályán Herczeg Adriennt, és Pécsett játszik ismét Rátóti Zoltán, valamint Nagy Ervin is. A rendezőknél is történt egy csere, Soós Péter időközben színházigazgató lett, így Anger Zsoltnak adta át a hamarosan sorra kerülő Becsvölgye című ősbemutató rendezését.

A héten megkezdődött újra a bérletárusítás (érdemes résen lenni, mert a májusi előbérletezés során a klasszikus bérletváltozatok háromnegyede elfogyott), hat új nagyszínházi és hét kamaratermi előadásból lehet válogatni, köztük egy operából és három táncjátékból, továbbá hat korábbi darab marad még műsoron.

A nyári időszakban ismét húszmillió forintot költöttek a teátrum belső felújítására. Elsősorban öltözők, zuhanyzók, épületgépészeti egységek korszerűsítésére, de a nagyközönség számára is akad új elem: a nagyszínházban még egy női mosdót alakítottak ki, a csúcsidőben tapasztalt tumultus elkerülésére.

Mint megtudtuk, a Pécsi Nemzeti Színháznak nemrég lejárt a nemzeti minősítése, ezt a kiváltságot a nyár folyamán előszerződésben megerősítette a minisztérium.

A IX. Nemzetközi Tánctalálkozóval kezdődik az évad

Ismét lesz nemzetközi tánctalálkozó a Pécsi Nemzeti Színházban szeptember 29. – október 4. között. Immár a 9. alkalommal szervezik meg az ország legjobb táncegyütteseinek seregszemléjét, s nyolc előadásban láthatjuk többek között a Győri, a Szegedi és a Pécsi Balettet, a Magyar Állami Népi Együttest, a Duna Művészegyüttest, a Budapest Táncszínházat a Bozsik Yvette Társulatot.

Jön a Bolero, az Antigoné, az Anna Frank, a Psyché táncos változata, de a legnagyobb táncesemény ezúttal a Magyar Nemzeti Balett színrelépése lesz. Ez a társulat igen ritkán és igen drágán látható csak vidéken, most viszont a Kodály Központban szeptember 29-én egy olyan előadással érkeznek (Walking Mad), melyet csak két héttel korábban mutatnak be Budapesten. A program másik felében a klasszikus repertoárjukból adnak elő részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!