Kultúra

2015.08.31. 16:34

ZSÖK: új év új igazgatóval

A Város napján, szeptember elsején Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója veszi át a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. irányítását. Arról kérdeztük a táncművészt, hogy fér bele ez a feladat az idejébe, és milyen változások várhatók a Zsolnay-negyed életében.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Felröppentek nevek, legutóbb Móczár Gábort, a pécsi Europa Cantat főszervezőjét említették mint társvezetőt a ZSÖK élén. Mi ebből a valóság?
– Szó sincs kettős ügyvezetésről, egyedül vezetem a társaságot. Egyúttal azt is kijelenthetem, hogy feláll egy új csapat is. Azon egyszerű okból, hogy nagyobb sebességre fog kapcsolni a ZSÖK.

– Vagyis még több, még sokszínűbb program lesz?
– Nem feltétlenül a kultúrműsorok kínálatának bővítését jelenti ez. Nagyon szeretnénk a környező országokat turisztikailag megszólítani, és egyfajta kulturális hidat építeni mindenfelé. A cégünk nem csupán Pécset, de az egész országot fogja reprezentálni, az a terv, hogy Magyarország zászlóshajója legyünk.

– Elégedetlen volt a városvezetés a Zsolnay-negyedben történtekkel, hogy most váltani kellett?
– Én azt gondolom, nem feltétlenül azért kell valamin alakítani, mert rossz volt korábban. Márta Istvánnak és a csapatának a munkájával nem volt semmi gond, de most egy teljesen új irányba indul el a ZSÖK, s ehhez van szükség vérfrissítésre.

– Megfér ez az ügyvezetői munka a balettvezetői teendőkkel?
– Vannak bizonyos pozíciók, amik jól összeegyeztethetők a napi munkával. Én például a Nemzeti Kulturális Alap kurátora is vagyok, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Harangozó kuratóriumnak, az igazságügyi tárcánál pedig Szerzői Jogi Szakértői Testületnek a tagja. Ezek a posztok pedig nem az időmet rabolják, hanem hozzásegítik a várost, a ZSÖK-öt, hogy jobban tudja végezni a tevékenységét. Meggyőződésem továbbá, hogy egy dolgot is lehet nagyon rosszul csinálni, és több dolgot is egyszerre nagyon jól. Számtalan példa van rá, hogy időnként milyen kiválóan működhet több intézmény is egy személy irányításával.

– Mostantól több lesz a tánc a negyedben? Hiszen a 9. Nemzetközi Tánctalálkozó rögtön egy olyan előadással kezdődik, melyet a Kodály Központban rendeznek meg.
– Ez csak véletlen. A Nemzeti Balett egész estére most először tudott Pécsre jönni, a Pécsi Nemzeti Színház programja pedig annyira zsúfolt akkoriban, hogy kellett egy új minőségi helyszín. Mindemellett szó sincs arról, hogy a tánc mostantól több szerepet kapna a ZSÖK-ben.

Toller László nevezte ki balettigazgatónak, Révész Mária segítette a kritikus időkben, és a Fidesz-érában lesz a ZSÖK ügyvezetője. Akkor most milyen politikai irányultságú?
– Amikor én balettigazgató lettem, nem kellett a politikai identitásommal foglalkoznom, kaptam egy gyors szakmai lehetőséget, az emberekért feleltem, egy emblematikus művészeti közösségért. Akik pedig később a különböző feladatokra felkértek, pontosan ismerik az irányultságomat.

– Van olyan elvárás, hogy a negyed látogatottságát valahány százalékkal növelni kell?
– Nem a számháborúval kell foglalkoznunk, vagyis hogy még több programot szervezzünk, minél több nézővel. Sokkal inkább annak az elvárásnak kell megfelelnünk, hogy a város turisztikai fellegvára vagyunk.

– Mi az, amit biztosan megváltoztat?
– Én csapatban dolgozom, de ha kell, egy személyben döntök. Ez a csapat most formálódik, hogy mire jutunk, az a jövő kérdése, erre később érdemes visszatérni.

Három kislánya van

Vincze Balázs 1976-ban született Budapesten. A fővárosi Operettszínházban kezdte a táncospályát, dolgozott Dortmundban, szólista volt a Magyar Fesztiválbalettben. Pécsre 2001-ben érkezett, pontosan tíz éve, 2005 augusztusától irányítja a Pécsi Balettet. Koreográfus, rendező és táncos, de színészként és énekesként is láthattuk. Szeptember elsejétől a ZSÖK NKft. ügyvezető igazgatója. Felesége Vincze Brigitta, táncművész, Lilien lányuk négy-, Olívia egyesztendős. Van egy tizenhárom éves kislánya is, Laura, egy korábbi kapcsolatából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!