Kultúra

2015.11.22. 12:51

A Szalki-szigeten lesz a Rockmaraton, Guinness-rekordra készülnek

Eldőlt hogy ismét a dunaújvárosi Szalki-szigeten zajlik a Rockmaraton. A világ leghosszabb rockfesztiválját tervezik július 8-tól 17-ig 150 zenekarral, köztük húsznál több külföldi bandával, számolt be az újdonságokról Varga Zoltán, a pécsi főszervező.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Akkor hát nincs alkalmas baranyai helyszín?

– Ezúttal is csak egy évre kötöttünk Dunaújvárossal szerződést, és az is biztos, hogy a Malomvölgyi Arborétumban többet nem dübörögnek már a hangszórók. Szó volt arról is, hogy az orfűi kempingbe költözünk, de már a Fishing on Orfű is épp elég terhelés a helybelieknek, márpedig a Rockmaraton turistafőszezonban, júliusban zajlik, szóval ez kivitelezhetetlen. Más megfelelő méretű és minőségű baranyai helyszínt pedig nem találtunk, pedig bejártuk a régiót, és megnéztünk több mint egytucatnyi területet.

– Mi szól a Szalki-sziget mellett?

– Felmérést készítettünk tavaly a jegyvásárlóink között, úgy öt százalékot megszólítva, s négyötödük Dunaújváros mellett voksolt. Még a baranyaiak fele is ezt tartotta jobb helyszínnek. Összehasonlíthatatlan ugyanis a két terület. Ez egy sík vidék, óriási árnyékos kempinggel, kizárólag angol WC-kkel, hetven zuhanyzóval, saját stranddal, kemény talajjal, ami a legnagyobb esőben sem ázik föl. Mindenhová kétsávos betonutak vezetnek, telepített áram, kiépített szennyvízcsatorna van.

– Koncertek vonatkozásában is jobb itt?

– Nagyobb a terület, messzebb esik egymástól a négy színpad. Nincs dagonyázás, és úgy tízezer ember a befogadóképessége, szóval itt még lehet fejlődni. Tavaly egyébként nézőszámrekordot értünk el, több mint negyvenezren voltak a hét nap alatt.

– Miért kellett elmenni a Malomvölgyből?

– A Rockmaraton 2012-ben válaszút elé került. Vagy lerövidítjük két-három naposra, amit bárhol megcsinálhattunk volna, akár az arborétumban is, de akkor meg mitől maraton? Vagy marad egyhetes, netán hosszabb, de nyaralási jellegű pluszszolgáltatással felturbózva. Erre viszont nem találtunk Baranyában alkalmas helyet.

– Miért kuriózum a tíznapos időtartam?

– Egyik pénteken megnyitunk, két hétvége és egy teljes hét az időtartam, s ilyen hosszú több színpados rockfesztivál nem volt még sehol a világon. Szóval azt tervezzük, hogy bejelentkezünk Guinness-rekordként.

– Miért nem a Balaton közelében kerestek helyet?

– Mert ott rengeteg fesztivál van, a Duna-parton pedig talán kettő. És szó nincs arról, hogy azért távozunk, mert Pécsről minden elmegy. Éppen ellenkezőleg, mi magunk is több más koncertet, kultúreseményt terveztünk idén a régióban. A valóságban inkább kulturális túlkínálatról beszélhetünk a térségben. Dunaújvárosban a Rockmaraton igazi kuriózum, a fesztivál az év egyik legnagyobb eseménye. Pécsett viszont van Pécsi Országos Színházi Találkozó, Ördögkatlan, Fishing on Orfű, Zsolnay Fesztivál, és még mondhatnék néhányat, ami előttünk állt az év eseménysorozatában. Helybeliként bizonyára elfogult vagyok, de úgy gondolom, hogy ennek a régiónak óriási a turisztikai vonzereje, Pécs pedig igazi kulturális központ, a Rockmaraton számára viszont sokkal előnyösebb egy valódi pihenő, nyaraló terület.

Jönnek a hírek

Közel 150 együttes lép majd fel a tíz nap során július 8–17. között a Szalki-szigeten, négy egymástól jól elszeparált színpadon. Köztük a tervek szerint több mint húsz külföldi együttes lesz, nincs azonban még mindenkivel napra bontott megegyezés. Decemberig azonban pontosítanak mindent, ezért hétfőn 18 órától naponta bejelentenek a Rockmaraton Facebook-oldalán egy-egy biztos hazai és külföldi fellépőt, s így megy ez közel egy hónapon át. Nincsenek még napi- és hetijegyárak sem, de decemberre ez is kialakul, így akkortól indul a fesztivál weboldala és a jegyárusítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!