Kultúra

2015.12.10. 13:53

Junior Prima díjat kapott Mohai Zsófia, a pécsi zenésztehetség

Junior Prima díjat, a Prima Primissima ifjúsági változatát kapta Mohai Zsófia, a 17 esztendős oboista, a Virtuózok pécsi döntőse, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium végzős növendéke. A sikerről és a folytatásról beszélgettünk a fiatal tehetséggel.

Mészáros B. Endre

– Alighogy tízévesen elkezdett ezen a hangszeren játszani, pár hónapra rá megnyert egy regionális versenyt. Hol tart most?
– Azóta nyolc nemzetközi versenyen voltam első vagy dobogós, a hazai győzelmek száma pedig még egyszer ennyi. No és a Virtuózok tévés tehetségkutató döntője kapcsán megismert az ország.

– Apropó Virtuózok: mekkorát lendített ez a pályáján?
– Rengeteg lehetőséget nyitott meg, az országban mindenfelé koncerteztem, legutóbb pedig Milánóban léptünk fel a világkiállításon.

– Sikerült a nem titkolt célja is, az oboa hangszer népszerűsítése?
– Hát azért még most is előfordul, hogy így dicsérnek: „Jaj, de szép a fuvolád!” Ugyanakkor az oboám most már valóban szép és kiváló minőségű, tavaly kaptam ugyanis a szponzoraimnak köszönhetően egy Lorée Royal hangszert. Nem nagyon értek az autókhoz, de körülbelül olyan ez, mint amikor Trabantból Ferrariba ül az ember. Technikailag pedig ezen mindent tökéletesen meg lehet csinálni. Ám hogy a zene miként szólal meg, az csak az előadón múlik.

– Utolsó éves a gimiben. Hogyan tovább, következik a Zeneakadémia?
– Lelkem mélyén mindig külföldre készültem, és a nyáron részt vettem egy zenetáborban Kiss József vezetésével. Nagyon megtetszett, ahogy tanít, és a terveim szerint nála folytatom a németországi Detmoldban. Ez a zeneművészeti főiskola Hannover mellett van, Pécstől 1700 kilométerre.

– Elégedett azzal, ameddig zenei téren eljutott?
– Semmit nem csinálnék másként az elmúlt nyolc évből. A szorgalmam azonban kevés lett volna mindehhez, nagyon hálás vagyok Istennek a tehetségemért, a szüleimnek, a tanárnőmnek, Kothencz Melindának az önzetlen segítségért, és a szponzoraimnak, akiknek külföldi versenyeken történő indulást és a hangszeremet is köszönhetem. Amikor a Junior Prima díjról megkaptam e-mailben az értesítést, sírva fakadtam, a szüleim meg azt hitték, hogy valami nagyon szomorú hír érkezett. Óriási meglepetés volt ez számunkra, fogalmam sem volt, hogy a Pécsi Rotary Klub jelölt az elismerésre. A díj nekem igen sokat ér, többek között anyagilag megalapozza a zenei tanulmányaim külföldi folytatását.

– Korábban úgy kapcsolt ki, hogy légpuskával lövöldözött otthon konzervdobozokra. Már mesterlövész?
– Kicsit komolyabb dolgokkal foglalkozom mostanában szabadidőmben. Édesapám kamionsofőr volt, jelenleg buszt vezet, szóval a véremben van az autózás. Gyerekkorom óta nagy vágyam a jogsi megszerzése, így ezen is ügyködöm.

Példakép és ösztöndíjas

Mohai Zsófia 1998-ban született Pécsett. Hétévesen kezdett zenélni, eleinte furulyázni tanult, majd az oboa lett a hangszere. 2008 óta Kothencz Melinda a zenetanára, azóta sorban nyeri az országos, regionális és nemzetközi versenyeket, díjat kapott Olaszországban, Szerbiában, Macedóniában, Szlovéniában, Görögországban is. Világhírű művészek mesterkurzusainak résztvevője, Pécs polgármesteri ösztöndíjasa. A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola 12. osztályos tanulója. Húga 11 esztendős, s nővére példáját követve ugyancsak oboán tanul játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!