Kultúra

2016.01.18. 13:48

Komlói „leg” lett a sok ritkaság

Az ország legnagyobb Beatles-gyűjteményét őrizgeti otthonában Nyitrai László. A komlói férfi egykor tárlatokon is bemutatta kincseit. Ma már visszavonultan él.

Katus Eszter

– Több száz kotta, több ezer fotó. Mi lapul még a dobozokban?
– Könyvek, kazetták, újságok, szemüvegek, ruhák. És egy eredeti John Lennon-aláírás is. Úgy kaptam valakitől még évekkel ezelőtt. A mai napig nem értem az illetőt: tudom, hogy rengeteg pénzt lehetne kapni érte, de én például soha nem válnék meg tőle. Nem tudom, ő miért tette.

– Ha ez már nem is derül ki soha, azt szinte biztosra vehetjük, hogy így a lehető legjobb kezekbe került a szignó. A kérdés már csak az, mások is láthatják-e?
– Régebben több kiállításom volt Komlón, Pécsett, országszerte kisebb településeken – amire saját forrásból futotta. Országos vándorkiállítást is terveztem, de végül le kellett mondanom róla. Pedig én mentem volna bárhova, hiszen szerettem volna átadni mindazt, amit a Beatles jelentett a zenei világnak.

– Mit jelentett?
– Valami újat, valami mást. Ők nem voltak celebek, éppen akkor hagyták abba a koncertezést, amikor a legtöbbet kereshették volna vele. Talán ők maguk sem tudták, mit alkottak, milyen hatással voltak másokra. Igaz, nem mindennap, de még ma is hallgatom a zenéjüket, és ha meghallok egy Beatles-számot valahol, akkor arra késztet, hogy megálljak. Először csak a dalaikat szerettem meg, aztán a filozófiájukat is. És ez azóta is tart.

– Mi volt az első darab a gyűjteményben?
– Tizenkét éves voltam, amikor a rajongójuk lettem, a „Love
me do” kislemez volt az első szerzeményem. Aztán ezt követte még sok más minden: magyar nyelvű feldolgozások, külföldi zenei lapok, vagy épp a „Hard day’s night”, német nyelven előadva. Volt olyan is, hogy egy ház padlásán véletlenül bukkantam egy újságra, ami foglalkozott az együttessel. A sors és néhány idősebb rajongó is segített, hogy ennyi mindenhez hozzájussak. Nehéz volt akkoriban másképp beszerezni a dolgokat.

– Voltak, akik furcsán néztek a hobbija miatt?
– Inkább sokan voltak, akiket érdekelt. Még az Apostol együttes is megnézte a kiállítást, amikor Komlón léptek fel. Köszönőlevelet is írtak nekem. Főleg a zenészektől érkezett sok pozitív visszajelzés.

– Volt kedvence a bandából?
– Igen, John Lennon. Azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy ő volt a Beatles motorja. Amikor lelőtték, sírtam. Nem szégyellem.

– Mi lesz a gyűjtemény sorsa?
– Néha előveszem a holmikat a bőröndökből, dobozokból, leporolom, átrendezem őket. Bár soha nem találkoztam az együttes tagjaival személyesen, úgy érzem, mintha jól ismerném őket, hiszen annyi mindent tudok róluk. De ma már inkább csak magamnak idézem fel az emlékeket.

Komlói „leg” lett a sok ritkaság

Nyitrai László 1961-ben született Komlón. A dávidföldi általános iskolába, majd az 501-es szakképzőbe járt. Először kitanulta a kőművesszakmát, aztán szobafestői végzettséget szerzett. Később dekoratőrként is dolgozott. Öt éve visszavonultan él Komlón, ha lehetősége van rá, Hollandiában vállal festést. Ha nem Beatlest hallgat, akkor többek között Zámbó Jimmyt. Mint mondja, egy bizonyos kor felett már érzékenyebbé válik az ember és szeret nosztalgiázni. Kincsei azért kerültek ismét reflektorfénybe, mert a Tisztelet Komlónak Egyesület felhívására komlói legnek jelölték egy készülő kiadványhoz.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!