Kultúra

2016.01.19. 10:13

Rendezvényekkel újra virágozhat a pécsi Rózsakert

A belváros egy emblematikus objektuma kaphat új életet, ha a remények szerint a sokévnyi zárvatartás után újra vendéget fogadhat a Rózsakert.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A Pécsi Egyházmegye kezelésében lévő ingatlan hasznosítása már évekkel ezelőtt felmerült, ám a beruházás előkészítésének keretében végzett régészeti ásatások váratlan – a régészek szempontjából ugyanakkor nagyon is várt – eredményt hoztak. A már feltárt világörökségi leletek szomszédságában további római kori sírokat, illetőleg egy háromkaréjos kápolna maradványait találták meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Rózsakert a történelmi belvárosban, ideális környezetben helyezkedik el (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Akkor – még 2011-ben – a feltárt értékes maradványok visszafedéséről döntöttek, hogy később méltó módon, a cella septichorához hasonlóan tegyék láthatóvá. Mivel az értékes történelmi emlékek restaurálása és megnyitása a nagyközönség számára meghaladja a tulajdonos anyagi lehetőségeit, az egyházmegye azóta keresi annak módját, hogy pályázati forrást szerezzen a pécsi történelmi belváros látványos fejlesztésére. Úgy tűnik, hogy egy évvel a Püspökvár több objektumát – így a püspöki palotát, annak kertjét, a magtárat, a dóm épületét, illetve a zarándokházat – is magába foglaló, milliárdos nagyberuházás után az új uniós pályázati ciklusban lehet esély az újabb értékteremtő munkára. A forrásteremtő munka jelenleg is folyik.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Gyereknap a Rózsakertben 1993-ban (fotó: Laufer László - DN archív)
[/caption]

A tulajdonos szándéka szerint a történelmi emlékek láthatóvá tétele mellett a Rózsakertet nem teljesen eredeti funkciójában adnák vissza a pécsieknek. Az elképzelések alapján az építmény fedett és nyitott részből áll majd, alkalmas lesz különböző rendezvények megtartására, ugyanakkor nem üzemelne állandó vendéglátóhelyként.

Közkedvelt szórakozóhely volt

A Rózsakert valamikor évtizedeken keresztül Pécs egyik közkedvelt szórakozóhelye volt. Neve nem véletlen, mert valóban kerthez hasonlatos volt, sok-sok pompás rózsabokorral. Nem csak a kerthelyiség hangulata és a szép környék volt vonzereje ennek a szabadtéri szórakozóhelynek, de a tánc mellé szolgáltatott élő zene varázsa csak tovább fokozta a népszerűségét. Volt fedett része is arra az esetre, ha esne az eső. A kerthelyiség közepén volt a zenekar fedett helye, előtte a „táncparkett”. Körülötte pedig a rózsaligetbe beleillesztve a négyszemélyes asztalok, amikből nagyobb társaság érkezése esetén igény szerint azonnal más formációt alakítottak ki a pincérek.

Kincsek kerthelyiség alatt

Bár a régészek reménykedtek valami hasonlóban, a Rózsakert alatti leletek mondhatni minden várakozást felülmúltak. Kiderült: Sopianae északi temetőjéről van szó, ami valamikor a IV. században volt használatos. Ennek a központi építménye az a trichora, aminek maradványait kiásták, és utóbb rekonstruálni is tudták. A trichora egy négyzet alakú épület, akihez három oldalról apszis (félkörív) kapcsolódik, innen a neve is. Alatta egy 2,5 méter belmagasságú kripta volt, és minden bizonnyal három szarkofágot rejtett, de ezeket vélhetőleg elvitték onnan a későbbi korokban.

Egyébként is jellemző volt a feltárt területre, hogy középkori és hódoltság korabeli nyomokra is bukkantak, többek között gödrökre, tehát nyilvánvalóvá lett, hogy itt keresgéltek, kincs után kutattak az utódok. Az előzetes várakozásokkal ellentétben némiképp csalódás volt a trichora maga: bár szépen azonosítható volt sok építészeti elem, a Cella Septichorához hasonlatos falfestményeket sehol sem találtak, a falakat egyszerűen csak vakolták. A késő római téglasírok – amelyekből sokat találtak – sem tartogattak nagy meglepetéseket, egy-egy sírhelyből azért előkerült néhány övcsat, a korra jellemző pohár.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!