Kultúra

2016.02.06. 09:06

Déli nyitás a kultúrában, pécsi központtal

A kulturális értelemben vett déli nyitás zászlóshajója Pécs lesz - jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken.

Mészáros B. E. (DN)

„A kulturális értelemben vett déli nyitás zászlóshajója Pécs lesz” – fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azon a pénteki tájékoztatón, ahol a város déli kulturális kapcsolatépítési programjáról számolt be Páva Zsolt pécsi polgármesterrel. Hoppál Péter kiemelte, hogy Pécs kulturális intézményrendszere példátlan színvonalon működik, ezért is kapott a napokban kiemelt kormányzati működési támogatást, a korábbi összeg háromszorosát, közel kétmilliárd forintot.

Ami a déli kulturális nyitást illeti, a múlt héten Páva Zsolt Vincze Balázzsal, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjével Szarajevóba látogatott, ahol kormányvezetők a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti hároméves oktatási-tudományos-kulturális munkaterv megújításáról egyeztettek, és kiemelt elemként került itt napirendre Pécs szerepe. Az államtitkár kiemelte: a kulturális együttműködéseket szeretnék intézményi szintre emelni, valamint a fesztiválok kínálatát is ennek megfelelően kialakítani.

Páva Zsolt arról számolt be, hogy végre valóra válhat a „Határtalan város” pécsi EKF-szlogen. A déli nyitás most elsősorban Bosznia-Hercegovina, Szerbia, és Horvátország felé intenzív, a szarajevói utat követően a hétvégén már Újvidéken is megkezdődött a kulturális kapcsolatépítés, és Banja Lukán is terveznek egy egyeztető beszélgetést. Nagy segítséget jelent mindehhez olyan színvonalas együtteseink jó híre, mint az Eszéken már bérletes koncertsorozatot adó Pannon Filharmonikusok, a 60 éves Bóbita Bábszínház vagy az 55 éves Pécsi Balett.

A kulturális misszió legfőbb célja az, hogy Pécs a magyar kultúrát a déli régió felé vezető szerepben közvetítse a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!