Kultúra

2016.03.29. 11:20

Külföldi turnéra is kaptak pénzt pécsi zenekarok

Újabb milliókat ítéltek oda pécsi együtteseknek, a pénzt külföldi fellépésekre, promóciókra fordíthatják. Ezúttal nemcsak feltörekvő zenészek nyertek, hanem a Kispál és a Borz és a 30Y is.

Dömötör Géza (DN)

A Cseh Tamás Programot azzal a céllal hozták létre két évvel ezelőtt, hogy a Nemzeti Kulturális Alapból támogassák a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítsék a nívós produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. Nem vitás, hogy Pécs továbbra is a hazai könnyűzene vidéki fellegvára, így nem meglepő, hogy városunk zenekarainak is bőven jut az állami pénzekből, sőt a programban korábban már több pécsi szórakozóhely is kapott anyagi segítséget.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Kispál és a Borz búcsúzóul még Európa több nagyvárosában is fellép (fotó: MW)
[/caption]

Ezúttal külföldi fellépésekre, szakmai vásárokon történő szereplésekre és promóciókra osztottak pénzeket az ideiglenes kollégium ítészei. A pécsi székhelyű, itt tanuló külföldi egyetemistákból verbuválódott Mongooz And The Magnet összesen 2,3 milliót nyert, de a fiatal The Immigrants szintén kétmillió feletti összeget költhet el. Mindkét zenekar európai koncertsorozatba kezdene a pénzből, de az Immigrants sikeres pályázatából kiderül, hogy Oroszország és Horvátország felé is szeretnének nyitni. A szintén Pécsről induló, Zanzinger nevű énekes-dalszerző csehországi fellépésre pályázott sikerrel.

Nem csak feltörekvő zenekarokat díjaztak azonban. A nyári, utolsó orfűi fellépésére készülő Kispál és a Borz európai turnéjára 1,4 milliót nyert, míg a 30Y londoni koncertjét is támogatják 300 ezer forinttal.

Kispálék európai turnéra indulnak

Idén utoljára lép fel a Fishing on Orfű fesztiválon a Kispál és a Borz. Végéhez ér ugyanis az a három ciklusból álló koncertsorozat, amelyben az életművük legjobb dalait korszakonkénti bontásban adja elő a zenekar. Magyarországon kizárólag Orfűn játszanak 2016-ban, ám az együttes még utoljára Európa néhány városában megvillantja az utolsó néhány lemezének legjobbjait a június 22-i búcsúkoncert előtt. Lovasiék pályázatot nyújtottak be Cseh Tamás Programra, így a Nemzeti Kulturális Alap 1,4 millió forinttal támogatja a körutat, mely érinti Prágát, Zürichet, Münchent, Brüsszelt és Londont is.

Kluboknak is jut pénz a Cseh Tamás Programból

A mostani pályázatokat megelőzően legutóbb tavaly októberben ítéltek oda támogatásokat a Cseh Tamás Programban. Akkor a feltörekvő zenekarokat és a vidéki klubokat jutalmazták, így Pécsre is jutott pénz. Sikeresen pályázott, így két-két millió forintot nyert a Junkie Jack Flash, az Immigrants és a Mongooz And The Magnet is. Akkor mind a három pécsi zenekar hang- és képfelvételek elkészítésére, fellépésekre, valamint ezek kommunikációjára nyerte az összeget.

Múlt ősszel pécsi klubokat is díjaztak. Az E78 könnyűzenei koncertsorozatának támogatására kétmilliót nyert, élő zenei koncertek megrendezésére a Nappali ugyanennyit kasszírozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!