Kultúra

2016.04.22. 18:02

A playback játékmester életeket rendez át

Társadalmilag sérült csoportoknak tartott egy éven át különleges drámapedagógiai órákat a Playback Színház. A program vezetőjét, Hoffmanné Toldi Ildikó magyartanárt, playback játékmestert kérdeztük a tapasztalatokról, az eredményekről.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Hol zajlott a program?

– Magyarmecskén, Nagyharsányban és Pécsett az Illyés Gyula Általános Iskolában. Több mint félszáz gyerek vett részt egy éven át a foglalkozásainkon.

– Az volt a címe, hogy Rendezd át! De mit kellett itt átrendezni?

– Nem kevesebbet, mint a sérülékeny csoportokba tartozó gyerekek életét. Olyan csoportokról van szó, ahol arányaiban sok a tanulási nehézséggel, magatartászavarral  küzdő diák, s nehezen megy nekik az önkifejezés. A falvakban fokozottan figyeltünk a roma fiatalokra is. Azokat a gyerekeket kerestük, akik a belső feszültségeiket úgy oldják meg, hogy vagy megalázottan félrehúzódnak nap mint nap a problémáikkal egy sarokba, vagy agresszívvá válva szembemennek mindennel és mindenkivel.

– Mi a színjátszós megoldás?

– Rávettük őket, hogy vegyenek részt a közös játékban, és a szerepek védelmében idővel önnön valóságukat is merjék eljátszani. És a fordulat mindenütt bekövetkezett, feltárták a többieknek a saját életük egy szeletét. Az így szerzett figyelem pedig növelte az önbizalmukat és az önismeretüket.

– Hogy került személy szerint a Playback Színház vonzásába?

– Másfél évtizede magyartanárként ültem be egy előadásra, és rádöbbentem, hogy ez a technika milyen jól segíthet az iskolai órákon. Mert eltüntetheti a feszültségeket, és felerősítheti az önkifejezést. Sokféle irodalmi szerepet tanítok, s a diákot belebújtatva a karakterekbe, jelenetekbe, minden és mindenki sokkal közelebb kerülhet így a megértéshez, sőt, a maga valósága problémáihoz is. Hiszen itt a néző is aktív részese a történeteknek.

– Három gyermeke van. Otthon is eljátszanak mindent?

– Volt ilyen időszak, de napjainkban már mindig levetetik velem a „történetíró-szemüvegem”. Korábban ugyanis esti beszélgetéseinken kitaláltam és mesébe szőttem a napjuk, életük el nem mondott részeit is.

Gyakorlatilag családi hobbi a zene és az irodalom

Hoffmanné Toldi Ildikó Tiszafüreden született 1967-ben. Ott nőtt föl, ott is érettségizett, majd Egerben végezte el magyar–ének szakon a tanárképző főiskolát. Pécsett a bölcsészettudományi karon szerzett középiskolai magyartanári diplomát 1994-ben, 2012-ben pedig a Pannon Egyetemen a dráma- és színházpedagógia szakot végezte el. A Szent Mór-iskolában tanít 1996-tól, másfél évtizede a Playback Színház tagja. Férje, László villamos üzemmérnök, népzenész, három gyermekük van: Luca 21, Kata 19, Csenge 7 esztendős.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!