Kultúra

2016.04.26. 14:55

Bereczkei Tamás: „Többet kell futnom, mert az igazi relaxáció”

Dr. Bereczkei Tamás pszichológus lesz a dékánja júliustól a PTE Bölcsészettudományi Karának. A viselkedéskutatótól sok érdekességet tudtunk meg a kari terveit és tudományos munkáját illetően.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Azt hiszem, reménytelen próbálkozás lenne kitalálni, hogy milyen az új bölcsész dékán dolgozószobája. Ami elsőként szembetűnik, az egy kép a falon, John Lennonnal és Paul McCartneyval, ám a fiúk a fotón nincsenek még húsz- évesek sem. A számítógépből halkan duruzsol a klasszikus zene, míg egy másik falikép metafizikus grafikai alkotás. A legérdekesebb mégis egy kiakasztott hármas portré: dr. Bereczkei Tamás balján Darwin ül, jobbján pedig Machiavelli.

– Kezdjük a Beatlessel. Ilyen meghatározó volt az életére a zenéjük?

– Ifjúkoromban tiltották a számaikat. Az unokatestvérem látott el egy öreg Tesla magnóval és kalózlemezekről, a Szabad Európa Rádióból származó felvételekkel. A mai fiatalok el sem tudják képzelni, milyen hihetetlen reveláció volt őket akkoriban hallgatni, miközben a Stúdió 11 volt a hazai favorit.

– Mostantól pedig a bölcsészek közt a pszichológusoknak áll a világ?

– Szó sincs róla. Ugyanakkor kétségtelen, hogy mi adjuk a kar domináns részét hallgatói számban, bevételben és képzésben is.

– Mi lesz másként a karon ezután?

– Elismerem, ahogy az elődöm megoldotta a kar stabilitását. Én inkább olyan folyamatokat szeretnék beindítani és levezényelni, melyek újabb hallgatókat és bevételeket hoznak. Új pályázati formákra, idegen nyelvű képzésre gondolok és olyan lehetőségekre, melyek dinamikus mozgásba hozzák a kart.

– Azt kutatja, hogy honnan jött az ember, és miért alakult olyanná a személyes és a társas viselkedése, amilyen napjainkban. Hogy látja evolúciópszichológusként a migránsok uniós fogadtatását?

– Nem gondolnám, hogy itt feloldhatatlan ellentétekről van szó. Azt azonban látni kell, hogy az emberekben a félelemérzet nem csupán a politikusok ráerősítése miatt alakult ki. Az alapvető ok az, hogy az emberek többségében van egy szorongás az idegenek jelenlétében, különösen, ha azok tömegesen érkeznek. Ez részben evolúciós örökség: a múltban az idegeneket potenciális veszélyforrásnak tekintették, akiktől óvakodni kellett. Ez akkor előnyös volt, hiszen összekovácsolta a csoportot. Ennek öröksége az a félelem is, amivel az 1-2 éves  kisgyerek reagál egy érkező ismeretlen felnőttre. A félelem legyőzhető bennünk, de ez egy hosszú folyamat.

– Komolyzene szólt a számítógépből, amikor érkeztem és a Kodály Központban is gyakran összetalálkozunk klasszikus koncerteken. Mi az, ami emellett még kikapcsolja?

– A sport, hetente kétszer lefutok tíz-tíz kilométert. Egyébként amikor az egyik barátom megtudta, hogy hamarosan én leszek a BTK dékánja, rögtön megjegyezte: még többet kell futnod. Mert pontosan tudta, hogy számomra a futás már nem is annyira a testkondícióról, sokkal inkább a relaxációról szól. Emellett biciklizni járok a kisfiammal és focizni a barátaimmal.

Filozófus is

Dr. Bereczkei Tamás 1956-ban született Egerben. A szegedi József Attila Tudományegyetemen biológusként végzett, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen filozófiából kandidált, az akadémiai doktoriját pszichológiából védte meg. A PTE BTK Pszichológiai Intézetének igazgatója, az Evolúciós Pszichológiai kutatócsoport vezetője. Felesége Bali Éva pszichológus, három gyerekük van, Csanád 14, Anna 12, András 8 éves. A szakember a hobbiját illetően külön kiemelte: a zenei lazítás azért különösen fontos, mert úgy kapcsol ki, hogy egyúttal belső építkezésre is ösztönöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!