Kultúra

2016.06.27. 12:43

Lovasi: „Nem tervezünk jövőre Kispál és a Borz koncertet”

Lovasi Andrásnak szép lassan elkopnak pécsi kötelékei: hivatalosan nincs már Kispál és a Borz, a Kiscsillag a fővárosban próbál, és a frontember is Budapest mellé költözött. A Fishing on Orfű az egyedüli biztos kapocs, ami évről évre visszahozza, így a Kossuth-díjas énekes-szövegíró-bassszusgitárosunkat a most záruló alterfesztről, valamint a személyes zenei jövőjéről kérdeztem.

Mészáros B. Endre (Fotó: MTI)

Hogy értékeled az idei fesztivált, akár a foci-EB jegyében is?
– Szerintem ez volt az eddigi legnyugodtabban induló fesztiválunk. Mindennel jó előre készen voltunk, sőt komoly fejlesztéseket, újításokat végeztünk a helyszínen, köszönhetően annak, hogy hosszú távú bérleti szerződést kötöttünk a kemping tulajdonosával. Elfogyott minden jegy elővételben, szóval nem volt miért izgulni, csak a jó időért, ami túl is teljesítette az elvárásokat. Akárcsak az Európa-bajnoksággal kapcsolatos várakozásokat a fociválogatottunk.

– Lehet ezt még fokozni? Vagy elértétek a maximumot a Fishinggel? Gondolok itt az ideális létszámra vagy például a fesztivál időtartamára.
– A szolgáltatások bővítésében és a programokban új és újabb ötletekkel tudunk azért még fejlődni, de az már eldőlt, hogy a fesztivál méretei maradnak továbbra is ugyanekkorák.

– A Visszatérő-trilógia lezárult, s ezzel ismét végleg elbúcsúzott a Kispál és a Borz zenekar. Vagy terveztek jövőre is valamilyen megjelenést Kispállal, Dióval, Lecsóval a Fishingen, esetleg másutt másképpen?
– Erre egyszerű és határozott a válasz: nem tervezünk jövőre Kispál és a Borz koncertet.

– Mennyire maradtál meg pécsinek a költözésed után? Mennyi időt szoktál itt tölteni és mi a helyzet a gyükési stúdióddal?
– Kevesebbet vagyok Pécsen, mint amennyit szeretnék, a stúdió pedig szeptemberben indul. Most a turnéidény zajlik, mely már elkezdődött és a Kiscsillag együttessel szeptember végéig játszunk az országban többfelé, szinte folyamatosan.

– Túl vagytok már a Semmi konferencia budapesti és pécsi bemutatóján is. Mire készülsz most a zenekarral, szólóban, vagy éppen Földes Eszterrel?
– Ősszel megjelenik a konferencia anyagából egy album. Jövőre pedig ötven leszek, szeretnék valami emlékezetes szólódolgot csinálni, de előbb még az őszi lemezen a sor.

A Komarov gimnáziumtól a Kossuth-díjig

Lovasi András 1967-ben született Pécsett. A Komarov Gimnáziumban érettségizett, tanult a Pécsi Tudományegyetem földrajz szakán, az 1987-ben alakult Kispál és a Borz együttes énekese, basszusgitárosa és dalszerzője. 2005-ben megalapította a Kiscsillag zenekart egykori kispálos tagokkal. Megjelent szólólemeze is (Bandi a hegyről), a Hangzó Helikon sorozatban Heidl György Lackfi János verseire írt dalait énekli, Háy János színművéhez írt zenét, emellett nyolc nagyjátékfilmben szerepelt (a legismertebbek: Csinibaba, Sztornó, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten). Munkásságáért 2010-ben Kossuth-díjat vehetett át.

Elvált, Dóri lánya 24, Eszter 20 esztendős. 2015-től Földes Eszter színésznő a felesége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!