Kultúra

2016.07.18. 15:48

Ördögkatlan: több mint 680 program

Több mint 680 programot kínál várhatóan 50 ezer látogatónak a kilencedik Ördögkatlan Fesztivál, amelynek augusztus 2. és 6. között ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és az idén csatlakozó Villánykövesd.

Mészáros B. Endre (DN), MTI

Fotós: Kallos Bea

Bérczes László, a fesztivál egyik főszervezője az eseményt beharangozó pécsi sajtótájékoztatón hétfőn azt mondta: az eredetileg kis rendezvénynek szánt fesztivál azóta naggyá vált.
Idén öt nap alatt a négy faluban összesen 20-25 helyszínen 680 programot, köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet, mintegy 140 kiállítást tartanak, továbbá cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések várják az érdeklődőket.

A rendezvény idei díszvendége Udvaros Dorottya színművész; Kovács Gerzson Péter koreográfus; Both Miklós zeneszerző, előadóművész, aki egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A fesztivál egyik fix főszereplője a Quimby zenekar (fotó: MTI)
[/caption]

Az Ördögkatlanon a múlt csütörtökön elhunyt Esterházy Péter Kossuth- és Herder-díjas íróra emlékeznek augusztus 3-án a kisharsányi templomkertben mások mellett Grisnik Petra színművész közreműködésével - emelte ki Kiss Mónika, a fesztivál másik főszervezője.

Szólt arról is, hogy az új helyszínként belépő Villánykövesd ismert pincesorát képzőművészek "álmodják újra", ahol galériasort alakítanak ki. A kiemelt programok között említette a Saul fia című Oscar-díjas film vetítését, amelyet augusztus 3-án a beremendi Megbékélés kápolnában tartanak; emellett kiállítás is látható lesz a film forgatása alatt készült fotókból. A film főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt az Ördögkatlanon.
A fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én Beremenden a Hungarian Studio Orchestra fellépésével Dinyés Dániel vezényletével lesz hallható a mű, a Concerto táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező vezetésével a Forte Társula készíti el a fesztiválra.

Az Orlai Produkció öt előadással - a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kriplimari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabbal - érkezik a fesztiválra. A Katona József Színház az Abigail bulija és a Cosi fan tutte című produkcióval, a kaposvári Csiky Gergely Színház A gát és a Sötétben látó tündér című darabbal vesz részt a rendezvényen.
A fesztiválon fellép még a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, a TÁP Színház és a Nemzeti Színház, valamint a kaposvári és a budapesti színművészeti egyetem hallgatói. Látható lesz a színművészeti egyetemek hallgatói által készített, Zsótér Sándor rendezte Sirály és a Vidnyánszky Attila rendezte Psyché című előadás.

Bérczes László kiemelte: 1996 nyarán, 20 éve alapították meg a Bárka Színházat, amelynek szellemiségét kiállítással, lengyel utcaszínházzal - a Teatru Osmego Dnia és az Artus közös fellépésével - a fesztiválon születő előadással, beszélgetésekkel és a Mulatság című produkcióval idézik fel.
Az Ördögkatlanon többek között a Quimby, a Kiscsillag, 30Y, a Besh o DroM, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Palya Bea, Ferenczi György és a Rackajam koncertje is várja a közönséget és fellép a Wombo Orchestra is.

Beremendi extrák

A találkozó egyik legnagyobb eseménye egy kortárs táncjáték ősbemutatója lesz Beremenden. Bartók Concertóját játssza el egy hetvenfős nagyzenekar (augusztus 5., 21.30), és a híres magyar zeneműre Horváth Csaba (az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb rendezés díját kapta) a Forte Társulattal készít kortárs táncjátékot. Ugyancsak Beremenden szerepelnek négy napig a faluturisták Köles Ferenccel az élen, akik két traktorral és utánfutókkal szállítják a népet a szellemes falusi hagyományápoló úton.

„Pince”-galériák és szoboranimációk

Villánykövesd is bekapcsolódik az idei kínálatba, a pincesoron képzőművész-hallgatók alakítanak át tereket, és performanszokkal, kiállításokkal, valamint különleges új helyekkel várják az érdeklődőket, hogy a bor, az ember és művészet kapcsolatát több oldalról is megvilágítsák. Lesz itt többek között bor- és verskóstoló is, továbbá sokféle egyéb érdekesség. A nagyharsányi szoborpark amfiteátrumában a Psyché (rendezte: Vidnyánszky Attila) és a Sirály (rendezte: Zsótér Sándor) látható, emellett játékos természetismereti foglalkozásokon mutatják be a Szársomlyó természeti ritkaságait. Alkotódélutánokat rendeznek a Pécsi Műhely szellemiségében, a szoborparkban pedig szobrász és művészettörténész is idegenvezetést tart. Az ördög, a szobrok és a Szársomlyó legendája kapcsán egyedi animációk készülnek a közönség bevonásával, s ugyanitt a védett állatok nyomában vadonleső feladatok is lesznek. A 30Y-os Beck Zoltán pólógyára pedig az év emlősét, a denevért, valamint a korábbi esztendők győztes sztáremlőseit festi textilre.

Besencei kicsik

Új akció indul a fesztiválon, szponzori segítséggel, félmillió forintos költséggel az ormánsági Besence falu egyötödét, 16 gyereket és négy felnőttet látnak vendégül öt napon át az Ördögkatlanon. Mint Ignácz József, a település polgármestere beszámolt róla, a teniszpálya-építéssel elhíresült aprócska község, melynek lakossága felerészt beás cigányokból áll, a kultúra területén is szeretne valami különlegeset nyújtani a fiataloknak, és az itt látottakat, tapasztaltakat a gyerekek a falunapon fogják kamatoztatni.

A számok tükrében

Kiss Mónika az MTI-nek elmondta, a fesztiválon mintegy 6000 művész lép fel, a rendezvény idei költségvetése meghaladja a 100 millió forintot, amelyből 40-45 millió forintos összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap biztosít.
A fesztivál részletes programja a www.ordogkatlan.hu oldalon található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!