Kultúra

2016.12.14. 17:48

Reggel tíztől estig hat helyszínen szól a pécsi zene

Több mint száz helyi zenekar ad ingyenes koncertet az új év első szombatján a város hat szórakozóhelyén.

Dömötör Géza

Muhammad Ali bokszoló pályafutásával állította párhuzamba a pécsi előadók sikereit a Made in Pécs fesztivál főszervezője, Gellai Gergő, a  második alkalommal megrendezendő koncertsorozat szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján. Elsőre talán meghökkentőnek tűnik a hasonlat, de igaz, hogy csak folyamatos munkával juthattak az ország legnagyobb zenekarai közé olyan pécsi bandák, mint a Kispál és a Borz, a 30Y vagy a Halott Pénz.

Többen próbálták már megfejteni, hogy mi lehet Pécsen a levegőben, hogy gombamód bukkannak fel újabb és újabb zenekarok. A január 7-én mindenki saját szemével és fülével győződhet meg arról, hogy mi a titok, ugyanis délelőtt tíz órától este tízig szinte az összes létező helyi együttes és szólista színpadra lép, hogy rövid, de velős koncerten mutassa meg magát. A fesztiválra lassan az egész országban felfigyelnek: több mint hatvan zeneipari szakember érkezése várható, amely tovább növelheti a pécsi zenei szcéna értékét. Könnyen lehet, hogy a rendezvény néhány éven belül valódi turisztikai vonzerőt jelent majd a városnak.

Gellai kiemelte még, hogy volt olyan formáció, aki az első Made in Pécs fesztivál miatt alakult, mert annyira megtetszett nekik a közeg. Hanzli Fanni, a Lékkör zenekar énekesnője elmondta a sajtótájékoztatón, hogy nagy lökést adott a karrierjüknek a januári buli, jó volt látni, hogy az utcáról szállingóznak be az emberek a koncertjükre. Beck Zoli, a 30Y frontembere és a Zenélő Egyetem program vezetője a fesztivál jelentőségét abban is látja, hogy nyilvánosságot teremt. Ugyanis minden kezdő zenekarnak nehéz a zenét a közönség felé átadni, sok időt tölt egy zenekar azzal, hogy az ismeretlenségből eljusson valahová. A MIP ebben megfelelő lépcsőfok. Színpadon zenélni teljesen más, mint a próbateremben molyolni, pécsi zenekaroknak ez ezért is egyedülálló lehetőség.

A buli számokban

A második alkalommal megrendezendő fesztiválon 109 produkció mutatkozik be. Ez azt jelenti, hogy 450 pécsi zenész áll színpadra a város hat helyszínén: a Nappaliban, a Pécsi Est Caféban, a Tititában, az Eozin Kávézóban, a Szabadkikötőben, és idén új helyszínként a Trafikban. Az idei egynapos programsorozat a vártnál is nagyobb sikerrel zajlott, négyezren vettek részt a koncerteken, volt ahol már délelőtt telt ház volt. Január 7-én összesen 2200 perc pécsi zene vár a látogatókra. A fellépéseket több kamerával rögzítik.

Pezsgő miliő

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyetemi évei alatt könnyűzenészként is kipróbálta magát a kultikus Zsűri zenekar tagjaként. A politikus a pécsi könnyűzenei élet sikerével kapcsolatban kiemelte, hogy olyan kulturálisan sokszínű, pezsgő miliőt ad a város, amelyben az alkotás is inspiráló. Ha ideje engedi, ő is ellátogat egy-két koncertre, és azt sem fogja bánni, hogy ha kormánykritikus dalszövegekbe fut majd bele. Szerinte ugyanis a rockzene a lázadásról is szól.

A programokról bővebben a Made In Pécs fesztivál Facebook oldala csepegtet információkat. Itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!