Lenyűgöző tárlat

2018.06.13. 18:00

Monet, Van Gogh, Cézanne, Modigliani és Picasso is megérkezett Debrecenbe

Június 18-án nyílik az Impressziók című kiállítás a Magyarországon még sosem látott művekből.

Debrecen, 2018. június 12. Az Impressziók címû tárlat Johannesburgból érkezõ, becsomagolt mûtárgyai a debreceni Modem Modern és Kortárs Mûvészeti Központba 2018. június 12-én. A június 18-án megnyíló kiállításon a Johannesburgi Mûvészeti Galéria gyûjteményébõl érkezõ kollekciót, köztük Monet, Cézanne, Modigliani, Van Gogh, Matisse, Picasso, Boudin, Degas, Warhol, Lichtenstein, Bacon és további ismert mûvészek munkáit elõször mutatják be Magyarországon. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A nagy értékű műtárgyakat, alkotásokat tizenegy ládába csomagolták, és vasárnap tették repülőre a dél-afrikai Johannesburgban és kedden délután érkeztek meg a művek a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központba.

A ládákban több mint félszáz remekmű, köztük Monet, Van Gogh, Cézanne, Matisse, Modigliani, Picasso, Andy Warhol és Lichtenstein olajképei, rajzai találhatóak meg – mondta el Koroknai Edit, a Modem igazgatója, hozzátéve, hogy a művek csaknem 48 órán át akklimatizálódnak, kicsomagolásuk csak azt követően kezdődik. A 9 ezer darabos gyűjteménnyel rendelkező Johannesburgi Művészeti Galéria (JAG) két szakembere is elkísérte az anyagot, a JAG gyűjteménykezelője és művészettörténésze a bontás, állapotfelmérés és installálás során végig felügyeli a debreceni munkálatokat.

 

Andy Warhol: Marilyn Monroe
Fotó: José Luiz Bernardes Ribeiro / Wikimedia

Az igazgató az MTI-nek elmondta: a mintegy 10 milliárd forint biztosítási összértékű modern képzőművészeti gyűjtemény több mint egyéves előkészítő munka és komoly diplomáciai összefogás eredményeként érkezett Debrecenbe.

A Magyarországon még nem látott alkotásokból nyíló tárlatra a Modemben infrakapukat és új bejáratot is építettek, emellett fegyveres őr is vigyázza majd az alkotásokat. Az Impressziók című tárlat legtöbbre becsült darabja, a több mint 3 milliárd forintra értékelt Folyópart Veneux-nél című 1881-es olajkép, amelyet a legtisztább impresszionistaként emlegetett és legképzettebb alkotónak tartott Alfred Sisley készített – hangsúlyozta az igazgató.

Alfred Sisley: Saint-Mammés-i látkép
Fotó: Wikimedia

A tárlat hat szekcióban mutatja be a 19. század második felének és a 20. század első felének művészeti törekvéseit Süli Zakar Szabolcs kurátor munkája nyomán. Az elsősorban kronológiai elvet követő rendezés a preraffaeliták (köztük John Everett Millais és Dante Gabriel Rossetti), a barbizoni iskola (Gustave Courbet és Jean-Francois Millet), az impresszionisták (Boudin, Degas, Sisley, Monet), a posztimpresszionisták (többek között Cézanne, Signac, Derain) alkotásai mellett külön szekcióban vonultat fel válogatást a korszak rajzaiból olyan alkotóktól, mint például Picasso, Van Gogh vagy Modigliani – ismertette a részleteket Koroknai Edit. A válogatás figyelmet szentel a 20. század dél-afrikai művészetének is: az ezt bemutató szekcióban főként a helyi expresszionizmus egyik jelentős képviselőjének számító Maggie Laubser, továbbá Maude Sumner, Selby Mvusi és George Pemba munkái kerülnek a falakra.

Edgar Degas: Az Opéra balett-terme a Rue Peletier-én
Fotó: Wikimedia

Hozzátette: az Impressziók utolsó szekciójában a század második felének kiemelkedő képviselői, Pablo Picasso és Francis Bacon, valamint az amerikai pop art két főszereplője, Robert Lichtenstein és Andy Warhol jelenik meg, utóbbitól a Joseph Beuysnek ajánlott triptichon szerepel a kiállításon, amely szeptember 23-ig látható a Modemben.

Borítókép: Az Impressziók című tárlat Johannesburgból érkező, becsomagolt műtárgyai a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központba 2018. június 12-én.

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!