József és testvérei

2021.12.08. 14:25

Händel-oratórium hazai bemutatóját tartják a Zeneakadémián

Händel József és testvérei című oratóriumának magyarországi bemutatóját tartja csütörtökön a Savaria Barokk Zenekar és a Magyar Händel Társaság Budapesten, a Zeneakadémián.

A szervezők közleménye szerint az előadás címszerepét, Józsefet Balogh Eszter jeleníti meg kivételes hangú mezzoszopránként. Mint írták, a barokk előadásokban nem volt ritka, hogy nők férfi szerepekben, vagy kontratenorok női szerepekben énekeltek, így a mostani előadás nem csak a hangszerek tekintetében korhű.

Az előadásban fellép Jekl László, Megyesi Zoltán, Kéringer László, Ducza Nóra, Bakos Kornélia, Jónás Krisztina, a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató Kocsis-Holper Zoltán) és a Savaria Barokk Zenekar Németh Pál vezényletével.

Az előadás nyelve angol, de a magyar fordítást feliratozva olvashatja a közönség.

Händel 1743 nyarán fejezte be József és testvérei című oratóriumát. József történetét a szövegíró nem a kezdetétől jeleníti meg, joggal feltételezve, hogy a hallgatóság ismeri azt. A szerző ezért költői formát választ az eseményekből szabadon válogatva. Az oratórium története a börtönben kezdődik, ahol József a sorsát panaszolja elhagyatva.

A Savaria Barokk Zenekar és a Magyar Händel Társaság minden évben bemutat legalább egy nagy Händel-oratóriumot, elsősorban olyanokat, amelyek azelőtt még nem szólaltak meg Magyarországon.

Borítókép: A Savaria Barokk Zenekar hangversenye a 47. Varasdi Barokk Esték rendezvénysorozat keretében a varasdi Szent Miklós-templomban 2017. szeptember 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!