Kultúra

2007.10.01. 12:10

A baltás öregasszony macskát darabol – a Moveast első napja

Sztárvendégekkel és sztárfilmmel indult a Moveast. Az első nap kiderült, hogy a fesztivál nyertese egy bazi nagy bankkártyát kap, hogy a MÁV az ember legjobb barátja, és hogy Zsigmond Vilmos többek között a szépen kifestett házakért szereti Pécset. A mi kedvencünk akkor is a baltás macskagyilkoló öregasszony volt.

Violator

Nem is a harmadik, mint eddig sejtettük, hanem a három és feledik Pécsi Filmünnep az idei, derült ki a megnyitó sajtótájékoztatón, amire már csak ezért érdemes volt eljönni vasárnap délután. A szokásos tiszteletkörök  mellett persze egyéb fontos információk is elhangzottak.

Például az is kiderült, hogy miért is Moveast a fesztivál új neve: mint Gyimesi Kinga főszervező elmondta, az elsődleges ok a jobb külföldi marketing, a Filmünnep kicsit nehezen fordítható volt. Másik ok a fesztivál alapkoncepciója: a szándékok szerint a Moveast nyugati irányba közvetíti majd, hogy milyen is a térség filmművészete – pontosabban az utánpótlásmezőny.

Teszi ezt úgy egyébként, hogy idén jóval kisebb a rendezvény költségvetése: a Moveast 70 millió forintból áll össze, szemben a tavalyi 100 millió körüli költségvetéssel. Szerencsére ez a programon nem látszik, ami azt illeti, az talán még színesebb  és erősebb is, mint tavaly. Jövőre ha minden igaz, anyagi gondja nem lesz a fesztiválnak, hiszen az ígéretek szerint az évről-évre egyre nagyobb mértékben támogatják az EKF keretekből egészen 2010-ig – utána meg majd meglátjuk.

Bár Jancsó Miklóst idén nem kaptunk zsűrielnöknek, helyette egy másik nagyágyú, Zsigmond Vilmos tisztelte meg Pécsett, aki a sajtótájékoztatón is elmondta: szereti Pécset, különösen tetszenek neki a szépen festett házak. A sajtótájékoztató ezen kívül is bővelkedett némileg fura pillanatokban. Ide tartozott, amikor az Unicredit bank képviselője egy kis történelemóra után felmutatta azt a bazi nagy bankkártyát, amit a fesztivál nyertese kap majd (20 ezer euró értékben), illetve az, amikor a MÁV Start helyi vezetője biztosított minket, hogy amíg nincs autópálya, a MÁV addig is készséggel áll szolgálatunkra...

A sajtótájékoztató után tovább folytatódtak a protokolláris események, mi azonban a menet közben lassan lendület kapó fesztiválba próbáltunk betekinteni. A Széchenyi téren felállított Port.hu sátor zenei programja vasárnap késő délután még meglehetősen kevés ember vonzott, pedig az ott tartózkodásunk idején épp terítéken lévő Alterego üdítő színfolt volt: ritkán látni lánycsapatot Bizottság-beütésű zenét játszani.

Az élményt a Jókai téri gyerekmatiné segítségével próbáltuk levezetni,ám itt sem volt semmi sem az, aminek látszott: az aranyos gyerekmese pár pillanat alatt horrorsóba fordul, pszichopata öregasszonyokkal és egy levágott fejű macskával. A téren lévő gyerekek hősiesen tűrik a látványt.

Gyors keresés a műsorfüzetben: a helyre kis animációs filmért a Studio Ex-ist a felelős, a Jókai téren nap mint nap megtekinthetők lesznek alkotásaik, kisgyerekesek hátrányban, mindenki másnak azonban erősen javallottak.

Hátra volt még Koltai Lajos új filmjének bemutatója, mi azonban úgy éreztük, a baltás néni élmény elrontása lenne ennek megtekintése. Ma indul a versenyprogram, plusz helybe jön Török Ferenc új filmje, az Overnight: megtekintése ajánlott, hacsak nem a Széchenyi téren akarjuk zenére ropni, avagy leragadnánk a Jókain a 8. Kecskeméti Animációs Fesztivál Díjnyertes filmjei előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!