Kultúra

2015.08.01. 16:38

A Cantat csapatkapitánya

Móczár Gábor, az Europa Cantat ügyvezetője fiatal, dinamikus csapatot verbuvált, jött, látott és győzött. Külföldiek és helyiek, laikusok és szakmabeliek áradoznak most a pécsi rendezvényről.

Mészáros B. Endre

– Mióta járja az Europa Cantatokat és milyennek látja a pécsi találkozót?
– Tíz éve tevékenykedem az európai  szövetség hálózatában, a kelet-közép-európai iroda vezetőjeként, illetve 2012 óta elnökeként. 2006-ban még csak látogató voltam Mainzban, Utrechtben három évvel később már 25 fiatal rendezvényszervező ösztöndíjassal dolgoztam, 2012-ben Torinóban pedig úgy voltunk kint, hogy a pécsi szervezéshez gyűjtöttük az ismereteket és népszerűsítettük a mostani fesztivált. A vége felé bátran mondhatom, hogy kiválóan helyt álltunk, ugyanis egyértelműen azt a visszajelzést kapom a külföldi és a magyar résztvevőktől, a szakmai bennfentesektől, hogy hihetetlenül elégedettek és boldogok. Zenei szempontból nagyon izgatott, egyébként meg igen nyugodt itt a légkör, és mindenki arról beszél, mennyire csodálatos a város, micsoda telitalálat volt idehozni a fesztivált.

– Bejöttek a nagyközönségnek is a szakmai programok?
– Olyannyira, hogy jó néhány programot  meg is kellett ismételni a túljelentkezés miatt!

– Milyen volt a VIP-érdeklődés?
– Itt járt vagy félezer protokollvendég, ellátogatott Pécsre több nemzet magyarországi nagykövete, a vajdasági kulturális miniszter, az UNESCO kulturális nagykövete, a kórus-világszövetség teljes elnöksége. Ma pedig a záró gálán a tallinni alpolgármester veszi át az Europa Cantat stafétabotját.

– Apropó búcsúkoncert, mi lesz ma este a program?
– A mögöttünk álló hét legnépszerűbb dalai csendülnek fel a közös éneklésen, két különleges kórusműhely záró koncertjéből kerülnek be részletek, fellép a világhírű finn Rajaton Énekegyüttes, a Zsolnay Fúvószenekar, elhangzik az erre az alkalomra írt észt és magyar kórusmű, majd megünnepeljük a stáb és az önkéntesek munkáját.

– Ezúttal is létrejöttek nagy találkozások?
– Fél tucat nemzetközi kórusszervezet itt tartotta éves ülését fontos döntésekkel, melyeket az egész világon Péccsel kapcsolnak majd össze. De például most derült ki az is, hogy a hasonló rendszerben működő tengerentúli kórusfesztivál, az America Cantat az 1988-as pécsi találkozón kapta az elindulásához az inspirációt.

– Igaz, hogy ön továbbra is kötődik majd Pécshez?
– Jelenleg még az Europa Cantat sikeres lezárására koncentrálok, de ha úgy adódik és értékelik a munkámat, örömmel állok készen a jövőbeni pécsi együttműködésre. Számos ötletem van ugyanis arra, hogyan lehetne a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolni Pécs kulturális értékeit.

Énekel és hat nyelven beszél

Móczár Gábor 1968-ban született Budapesten. A Műszaki Egyetemen gépészmérnöki diplomát, majd az ELTE Bölcsészkarán kulturális menedzser posztgraduális szakképesítést szerzett. Angolul, németül, olaszul kiválóan beszél, de franciául és oroszul sem tudnák eladni. Tagja, majd elnöke lett a Budapesti Monteverdi Kórusnak. A KÓTA társelnöke, az Európai Kórusszövetség–Europa Cantat elnöke és kelet-közép-európai központjának vezetője, az Europa Cantat Pécs 2015 Nkft. ügyvezetője. Felesége, Aszódy Gyöngyi ének-zene, karvezetés szakos tanár, a komlói Kodály Zoltán-iskola egykori legendás karnagya, Tóth Ferenc tanítványa. Négy gyermekük van: Gábor 21, Boróka 19, Botond 17 és Luca 15 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!